Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vändningen: Hemlösa och papperslösa kan gå före

Svenskt vaccin ”dagar från godkännande”
Ulf Kristersson (M)
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Jimmie Åkesson (SD)
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Per Hagstam, vaccinsamordnare Region Skåne
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter hård kritik från flera politiker backade Folkhälsomyndigheten och tog bort formuleringen om att hem– och papperslösa ska prioriteras i vaccinkön. 

Men nu öppnar Region Skåne för att de kommer räknas in i vad som benämns socialt utsatta – som ska gå före den breda allmänheten. 

”Grupperna ovan kommer sannolikt räknas in i den här gruppen”, skriver Skånes vaccinsamordnare Per Hagstam i ett mejl till Kvällsposten. 

I början av februari presenterade Folkhälsomyndigheten en uppdaterad vaccinationsprioritering där myndigheten slog fast att fas 3 ska inkludera socialt utsatta grupper, till exempel hemlösa och papperslösa.

”I den tredje fasen prioriteras även grupper som av olika skäl kan ha svårigheter att följa rekommendationer om smittskyddande åtgärder (...) Det gäller även personer som lever i socialt utsatta situationer, till exempel hem- eller papperslösa”, löd rapporten.

Flera politiker reagerade kraftigt på förslaget att prioritera papperslösa före den vuxna allmänheten, som kommer först i fas 4. 

Hård kritik – men även försvar av beslutet 

Enligt Jimmie Åkesson (SD) var det en ”orimlig ordning” och Ulf Kristersson (M) ifrågasatte bland annat hur det ska gå till i praktiken och vilka gränsdragningar som ska göras.

”Ska de som bor i utsatta områden alltid prioriteras framför de som inte gör det? Ska trångbodda alltid prioriteras framför de som bor själva? Eller papperslösa prioriteras framför de som bor här lagligt?” skrev Kristersson på Facebook.

Andra försvarade beslutet. KD-ledamoten Magnus Jacobsson skrev på Twitter att han har svårt att förstå upprördheten.

”Vaccinet skall givetvis i första hand sättas in där det skyddar svaga samt bromsar smittspridningen så mycket som möjligt. Om myndigheterna landar i att hemlösa o papperslösa är en sådan grupp, då blir det tramsigt att göra politik av det.”

”Sannolikt räknas in” 

Men uppmärksamheten fick FHM att backa och ta bort formuleringen om hem– och papperslösa och i stället meddelade man att bedömningen av personer som lever i socialt utsatta situationer ska vara upp till de enskilda regionerna. 

När Kvällsposten ställer frågan till Region Skåne om vad man lägger i begreppet ”socialt utsatta grupper” och om hemlösa respektive papperslösa kommer räknas in svarar vaccinsamordnaren Per Hagstam i ett mejl: 

”FHM är i gång med ett arbete för att tydligare precisera detta. Region Skåne inväntar detta tydliggörande, men grupperna ovan kommer sannolikt räknas in i den här gruppen.”

FLER NYHETER: Hunden Punky tog över Region Skånes möte

Här tar hunden Punky över Region Skånes möte

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!