Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vändning om muterade viruset: ”En god nyhet”

Därför rustar danska sjukhus för en tredje våg – redan i februari.
Tyra Grove Krause, vid danska SSI, berättar att den brittiska mutationen av viruset inte har visat sig vara fullt så smittsam som man först trott.
Foto: EMIL HELMS / EPA / TT

Danmark har rustat för att hantera den brittiska varianten av coronaviruset. 

Men nu visar den sig inte vara fullt så smittsam som man tidigare trott. 

– Det är en god nyhet, säger Tyra Grove Krause, vid danska SSI. 

Det har utvecklats nya mutationer av coronaviruset. Den mest kända varianten kommer från Storbritannien och kallas B117. Enligt brittiska myndigheter har varianten varit uppemot 70 procent mer smittsam än det vanliga coronaviruset. 

B117 har konstaterats hos coronasmittade i både Sverige och Danmark och gjort att båda länderna har infört inresestopp från Storbritannien. 

I Danmark ser man den brittiska varianten som ett så stort hot att man avvaktar med att lätta på restriktionerna trots att smittspridningen i landet har minskat under de senaste veckorna.

– Den brittiska mutationen är på framfart och vi får inte vaccin tillräckligt fort för att kunna vinna den kapplöpningen, sa statsminister Mette Frederiksen tidigare i veckan. 

En forskare på Ålborgs universitet analyserar ett positivt coronatest för att se om det är någon av de nya muterade varianterna av viruset.
Foto: HENNING BAGGER / AP TT NYHETSBYRÅN

”Kan gå fort om den får grepp”

Men nu kommer ett besked som kanske lugnar Mette Frederiksen en aning. Statens serum institut, SSI, har forskat i den nya virusvarianten och det visar sig att spridningen inte är fullt lika kraftig som man tidigare trott. 

– Våra beräkningar tyder på att den är 36 procent mer smittsam än de andra varianterna här i Danmark. Men det finns en viss osäkerhet kring siffrorna och det kan röra sig om allt från 20 till 50 procent. Det kan ändra sig i takt med att vi får in mer data, säger Tyra Grove Krause som är avdelningschef till TV2.

Hon kallar beskedet för ”goda nyheter” men ändå är situationen allvarlig. 

– Den är fortfarande mycket mer smittsam och det kan gå fort om den får grepp om oss, säger hon. 

Hittills har 238 bekräftade fall av den nya varianten registrerats i Danmark, men troligen är siffran mycket högre eftersom man inte har kunnat kontrollera alla positiva coronatest. För varje vecka är det en större del av de bekräftade covid-19-fallen som visar sig vara den brittiska varianten. 

TV: Skillnaderna mellan Sverige och Danmark

Så olika är coronastatistiken för Sverige och Danmark.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!