Under tidig morgon vandaliserades Trefaldighetskyrkan vid Stortorget i Karlskrona. Foto: STAFFAN SUNDÅSUnder tidig morgon vandaliserades Trefaldighetskyrkan vid Stortorget i Karlskrona. Foto: STAFFAN SUNDÅS
Under tidig morgon vandaliserades Trefaldighetskyrkan vid Stortorget i Karlskrona. Foto: STAFFAN SUNDÅS
Flera pipor har knycklats ihop. Foto: PrivatFlera pipor har knycklats ihop. Foto: Privat
Flera pipor har knycklats ihop. Foto: Privat
Flera delar av inredningen fick skador. Foto: BERNT FRANSSON, LINDÅSFlera delar av inredningen fick skador. Foto: BERNT FRANSSON, LINDÅS
Flera delar av inredningen fick skador. Foto: BERNT FRANSSON, LINDÅS
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Efter vandaliseringen av kyrkan: "En sorg"

Publicerad

Bara några få dagar före jul utsattes orgeln i Trefaldighetskyrkan i Karlskrona för en skadegörelse.

Någon har vandaliserat den nästan 200 år gamla orgeln genom att knyckla till piporna och förstöra dekorationerna.

– Vi har givetvis försäkringar men det är tråkigt när det händer för det är ju ett så dyrbart och gammalt instrument, säger Staffan Sundås, organist i Svenska kyrkan.

Trefaldighetskyrkan vid Stortorget i Karlskrona utsattes under tidig torsdagsmorgon för skadegörelse. 

En okänd person har på något sätt tagit sig in i kyrkobyggnaden och skadat en orgel och en rad andra inventarier. Flera trädetaljer är förstörda, men exakt vad som är skadat är i nuläget inte klarlagt. Men enligt BLT ska orgeln ha omfattande skador.

– Det mesta i kyrkorummet är intakt, men det var tyvärr orgeln som blev verkligt skadad. Vi kommer ha öppet och kunna ha alla gudstjänster tack vare våra flexibla och duktiga musiker, men det är ändå en sorg, säger Pamela Garpefors, kyrkoherde.

 

Piporna böjdes till av gärningspersonen. Foto: Privat

 

Registerandragen i trä är sönderslagna.Foto: Privat

 

 

Orgeln är nära 200 år gammal. Staffan Sundås arbetar som organist inom Svenska kyrkan och berättar att han sett flera typer av skador på det stora instrumentet. 

– Dels har personen tagit loss pipor och knycklat ihop dem. Men man har även gått inuti i orgelverket och gjort skada. Man har även puttat ner dekorationerna och dragit loss registerandragen i trä, säger han.

"Kostsamt att laga"

Nu ska instrumentet lagas, något som kräver expertis och inte är helt billigt.

– Det är alltid kostsamt att laga så här gamla historiska saker. Vi har givetvis försäkringar men det är tråkigt när det händer för det är ju ett så dyrbart instrument med en ljuvlig klang, säger Staffan Sundås.

Ingen person är gripen misstänkt för brottet.

Orgeln innan den vandaliserades.Foto: BERNT FRANSSON, LINDÅS

Tekniker undersökte kyrkan

Larmet som finns i kyrkan gick strax före klockan sex på morgonen och polisen skickades till platsen. Polisen misstänker att gärningspersonen kunnat härja fritt i kyrkan under flera timmar och att inbrottslarmet utlöstes först när personen tog sig ut ur bygganden. 

Polisens tekniker genomförde under dagen en brottsplatsundersökning. Kyrkan hölls stängd till följd av att undersökningen. 

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag