Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter vandaliseringen av kyrkan: "En sorg"

Under tidig morgon vandaliserades Trefaldighetskyrkan vid Stortorget i Karlskrona.
Foto: STAFFAN SUNDÅS
Flera pipor har knycklats ihop.
Foto: Privat
Flera delar av inredningen fick skador.
Foto: BERNT FRANSSON, LINDÅS
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Bara några få dagar före jul utsattes orgeln i Trefaldighetskyrkan i Karlskrona för en skadegörelse.

Någon har vandaliserat den nästan 200 år gamla orgeln genom att knyckla till piporna och förstöra dekorationerna.

– Vi har givetvis försäkringar men det är tråkigt när det händer för det är ju ett så dyrbart och gammalt instrument, säger Staffan Sundås, organist i Svenska kyrkan.

Trefaldighetskyrkan vid Stortorget i Karlskrona utsattes under tidig torsdagsmorgon för skadegörelse. 

En okänd person har på något sätt tagit sig in i kyrkobyggnaden och skadat en orgel och en rad andra inventarier. Flera trädetaljer är förstörda, men exakt vad som är skadat är i nuläget inte klarlagt. Men enligt BLT ska orgeln ha omfattande skador.

– Det mesta i kyrkorummet är intakt, men det var tyvärr orgeln som blev verkligt skadad. Vi kommer ha öppet och kunna ha alla gudstjänster tack vare våra flexibla och duktiga musiker, men det är ändå en sorg, säger Pamela Garpefors, kyrkoherde.


Piporna böjdes till av gärningspersonen.
Foto: Privat
Registerandragen i trä är sönderslagna.
Foto: Privat


Orgeln är nära 200 år gammal. Staffan Sundås arbetar som organist inom Svenska kyrkan och berättar att han sett flera typer av skador på det stora instrumentet. 

– Dels har personen tagit loss pipor och knycklat ihop dem. Men man har även gått inuti i orgelverket och gjort skada. Man har även puttat ner dekorationerna och dragit loss registerandragen i trä, säger han.

"Kostsamt att laga"

Nu ska instrumentet lagas, något som kräver expertis och inte är helt billigt.

– Det är alltid kostsamt att laga så här gamla historiska saker. Vi har givetvis försäkringar men det är tråkigt när det händer för det är ju ett så dyrbart instrument med en ljuvlig klang, säger Staffan Sundås.

Ingen person är gripen misstänkt för brottet.

Orgeln innan den vandaliserades.
Foto: BERNT FRANSSON, LINDÅS

Tekniker undersökte kyrkan

Larmet som finns i kyrkan gick strax före klockan sex på morgonen och polisen skickades till platsen. Polisen misstänker att gärningspersonen kunnat härja fritt i kyrkan under flera timmar och att inbrottslarmet utlöstes först när personen tog sig ut ur bygganden. 

Polisens tekniker genomförde under dagen en brottsplatsundersökning. Kyrkan hölls stängd till följd av att undersökningen. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!