Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vandaliserade gravar – anhöriga kan få betala

Den 25-åriga mannen som förhördes av polisen på plats är fortsatt misstänkt för skadegörelsen, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisregion öst till Värnamo Nyheter. Foto: POLISEN / POLISEN

Flera gravar på en kyrkogård i Smålandsstenar blev vandaliserade under natten till måndag. En man i 25-årsåldern är misstänkt för brottet. Nu kan de anhöriga behöva betala för skadegörelsen, skriver Värnamo Nyheter. 

Totalt tretton vandaliserade gravar fann polisen efter att ha larmats till en kyrkogård i Smålandsstenar natten till måndag.

En anhörig som besökte kyrkogården på måndagsförmiddagen var förfärad över skadegörelsen.

– Vi blev chockade när vi kom hit och såg vad som hade hänt, säger hen till Värnamo Nyheter.

Polisen fick ett larm vid 03-tiden efter att en man synts på kyrkogården. 

– Det var en man som hade setts där så vi åkte dit för att kolla. Det visade sig då att det var flera gravar som personen misstänks ha skadat, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisregion öst till Värnamo Nyheter.

Den 25-åriga mannen som rört sig på kyrkogården förhördes av polisen på plats. Han greps däremot inte, utan blev i stället omhändertagen av vården. 25-åringen är dock fortsatt misstänkt för brott mot griftefridslagen. 

Anhöriga kan få betala notan

Vem som ska betala för skadegörelsen är ännu oklart. Svenska kyrkan började återställa gravarna när de kom till jobbet på måndagsmorgon, men att reparera och montera stenarna är egentligen inte en uppgift som faller på dem.

– Det är en tjänst vi inte säljer. Det är ungefär som att parkera sin bil i ett parkeringshus, utan att det ska jämföras i övrigt, säger Magnus Rickardsson, fastighets- och kyrkogårdschef i Gislaveds pastorat till Värnamo Nyheter.

En gravsten kan kosta alltifrån några tusen kronor till tiotusentals kronor. Nu ska det utredas vem som ska betala för att återställa kyrkogården. 

Foto: Kvällsposten