Lars Bengtsson med barnen Anton, 2, och Hugo, 5, får sin trädgård förstörd av en okänd gärningsman som placerar avföring på gräsmattan. Foto: PrivatLars Bengtsson med barnen Anton, 2, och Hugo, 5, får sin trädgård förstörd av en okänd gärningsman som placerar avföring på gräsmattan. Foto: Privat

Lars Bengtsson med barnen Anton, 2, och Hugo, 5, får sin trädgård förstörd av en okänd gärningsman som placerar avföring på gräsmattan.

 Foto: Privat
Det gemensamma för attackerna är att bajset alltid läggs ovanpå en bit toalettpapper, eller att pappret är nedstucket i bajset. Foto: Labunskiy Konstantin/ColourboxDet gemensamma för attackerna är att bajset alltid läggs ovanpå en bit toalettpapper, eller att pappret är nedstucket i bajset. Foto: Labunskiy Konstantin/Colourbox
Det gemensamma för attackerna är att bajset alltid läggs ovanpå en bit toalettpapper, eller att pappret är nedstucket i bajset. Foto: Labunskiy Konstantin/Colourbox

Vandalerna bajsar i barnfamiljens trädgård

Publicerad

Familjen Bengtsson i Ystad utsätts för illaluktande bajsterror.

Gång efter annan går någon fram till deras radhustomt och bajsar på gräsmattan.

– Vi har polisanmält vid 16 tillfällen. Men inget händer och bajsandet bara fortsätter, suckar pappan Lars Bengtsson.

Familjen flyttade in i hyresradhuset i Ystad för 2,5 år sedan. De njöt av de fria omgivningarna och att barnen kunde vistas i den egna trädgården.

Nu vågar de knappt sätta sin fot utomhus längre.

Orsaken är att en okänd person under ett års tid bombarderat familjen med ett antal portioner bajs i trädgården.

– Det är så äckligt så man tror knappt det är sant, säger Lars.

Bajs från människa

Han har ingen aning om varför den okände bajsmannen släpper sin avföring i det aktuella kvarteret. Bajskringlorna läggs alltid på gräsmattan nära tomtgränsen.

Familjen är till 95 procent säker på att det är bajs från människa, och inte från hund.

– Jag har tagit närbilder och visat för polisen. Vi är överens om att det är riktigt bajs, säger Lars.

Det gemensamma för attackerna är att bajset alltid läggs ovanpå en bit toalettpapper, eller att pappret är nedstucket i bajset.

Och det första som dök upp när snön nyligen försvann var en riktigt stor bajskorv på ett ställe där det inte legat någon avföring tidigare.

Inte friskt

– Vi har aldrig sett någon misstänkt. Och vi har ingen misstanke om någon speciell person. Vi tycker inte vi har något otalt med någon i samhället heller. Ändå händer detta, säger Lars.

Han konstaterar att det inte är ett särskilt friskt beteende att bajsa ner andras trädgårdar. Även närmaste grannen har fått ta emot flera bajsleveranser på gräsmattan.

Lars tror att bajsmannen medvetet gör detta för att reta upp familjerna.

– Jag har varit ute vid flera tillfällen till sent på kvällarna för att försöka avslöja den skyldige. Men då har det varit helt tomt på folk i kvarteret. När jag gått ut en stund senare har plötsligt bajset legat där igen. Flera gånger har bajset kommit med en timmes mellanrum.

Väktarbil

Hittills har en vaktmästare i kvarteret plockat upp de illaluktande exkrementen. Men nu har problemet antagit sådana proportioner att bajset ofta ligger kvar, enligt familjen.

Fastighetsägaren, kommunala Ystadbostäder, har nyligen satt in en väktarbil som kör runt i området. Om det hjälper återstår att se.

Ewa-Gun Westford, informatör vid polisen i region Syd, bekräftar att polisen tagit emot flera anmälningar från familjen.

– Det är ett klart fall av ofredande. Men vi har inga spaningsuppslag och därför har vi inte kunnat gå vidare med ärendet, säger hon.

 

Ystads Allehanda var först med att berätta om bajsterrorn.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag