Lars Hector lärde känna Anita Ekberg för 40 år sedan och de blev sedan mycket nära vänner livet ut. I dag jobbar Lars Hector för att Malmö stad ska uppmärksamma Anita Ekbergs gärning på något sätt. Foto: PrivatLars Hector lärde känna Anita Ekberg för 40 år sedan och de blev sedan mycket nära vänner livet ut. I dag jobbar Lars Hector för att Malmö stad ska uppmärksamma Anita Ekbergs gärning på något sätt. Foto: Privat

Lars Hector lärde känna Anita Ekberg för 40 år sedan och de blev sedan mycket nära vänner livet ut. I dag jobbar Lars Hector för att Malmö stad ska uppmärksamma Anita Ekbergs gärning på något sätt.

 Foto: Privat
Anita Ekbergs olika skor som Lars Hector fått i gåva. Foto: PrivatAnita Ekbergs olika skor som Lars Hector fått i gåva. Foto: Privat

Anita Ekbergs olika skor som Lars Hector fått i gåva.

 Foto: Privat
Lars Hector önskar att ett av Ekbergs sko-par gjuts i brons och placeras på Davidhallsbron i centrala Malmö. Där har tidigare placerats skor efter bland andra Git Gay. Foto: PrivatLars Hector önskar att ett av Ekbergs sko-par gjuts i brons och placeras på Davidhallsbron i centrala Malmö. Där har tidigare placerats skor efter bland andra Git Gay. Foto: Privat

Lars Hector önskar att ett av Ekbergs sko-par gjuts i brons och placeras på Davidhallsbron i centrala Malmö. Där har tidigare placerats skor efter bland andra Git Gay.

 Foto: Privat
11 januari förra året somnade Anita Ekberg stilla in, 83 år gammal. Foto: Pascal Le Segretain11 januari förra året somnade Anita Ekberg stilla in, 83 år gammal. Foto: Pascal Le Segretain

11 januari förra året somnade Anita Ekberg stilla in, 83 år gammal.

 Foto: Pascal Le Segretain
Anita Ekberg vid Fontana di Trevi, som Sylvia i Fellinis "Det ljuva livet". Foto: Riama FilmAnita Ekberg vid Fontana di Trevi, som Sylvia i Fellinis "Det ljuva livet". Foto: Riama Film

Anita Ekberg vid Fontana di Trevi, som Sylvia i Fellinis "Det ljuva livet".

 Foto: Riama Film

Vän vill hedra Anita Ekberg med bronssko

Publicerad

För ett år sedan avled skådespelerskan Anita Ekberg, 83, på ett sjukhus utanför Rom.

Nu undersöker Malmö stad möjligheten att hylla sin egen stora världsstjärna på något sätt.

– Anita Ekberg var en intressant personlighet med rötterna i staden, säger kulturnämndens ordförande Sylvia Björk.

Det var den 11 januari förra året som Anita Ekberg stilla somnade in på kliniken San Raffaele di Rocca di Papa nära Castelli Romani sydost om Rom.

Dit hade hon tagits av vänner efter en svår tid i både sjukdom och fattigdom.

Lars Hector, festfixare och Malmöprofil, var en av Anita Ekbergs förtrogna vänner som höll kontakt med den stora aktrisen in i det sista.

– Slutet blev mycket tragiskt. Men det förringar inte på något sätt allt det goda hon både gjorde och stod för, säger han.

Anita Ekberg från Östra Fäladsgatan i Malmö vann 1951 skönhetstävlingen Fröken Sverige. Hon kom samma år till USA för att delta i Miss Universum-tävlingen.

Det ljuva livet

Innan karriären var över hade hon spelat in över 60 filmer och blivit älskad i både Sverige och i övriga världen. Särskilt italienarna var entusiastiska över denna storvuxna nordiska kvinna med formerna på rätta stället.

Det var också i Italien Anita Ekberg spelade rollen som Sylvia i Fellinis "Det ljuva livet" och dansade i en berömd scen i Fontana di Trevi i Rom.

– Men även om hon bodde utomlands glömde hon aldrig var hon kom ifrån. Anita älskade sin hemstad, hon var stadens stora dotter, säger Lars Hector.

Slutet för skådespelerskan blev allt annat än gott. Pengarna tog slut och hon hamnade på sjukhus efter en olycka. Samtidigt tog sig tjuvar in i huset och stal allt av värde och satte därefter eld bostaden.

– Anita saknade försäkringar och fick ingen hjälp från Sverige. Hon fick på nåder bo kvar på ett sjukhus som drevs av nunnor, säger Lars Hector.

Två par skor

Han träffade Anita Ekberg sista gången i september som hon dog i januari. I dag har Lars Hector två par av Anitas skor, båda i guld och med öppen tå som var hennes personliga signum genom åren.

– Det är gåvor från Anita Ekberg, skor som bara väntar på att kommunfullmäktige eller kulturnämnd ska ta hand om dem, säger Lars Hector.

Han föreslår själv att ett av paren gjuts i brons och placeras på Davidhallsbron i centrala Malmö. Där har tidigare placerats skor efter bland andra Git Gay, Nils Poppe, Edvard Persson och Östen Warnerbring.

– Idén låter intressant och jag är beredd att ta upp den för diskussion i kulturnämnden, säger ordföranden Sylvia Björk (S). Anita Ekberg var en intressant personlighet med rötterna i staden. Jag tror inte någon har problem med att uppmärksamma henne på något sätt i det offentliga rummet.

Res en staty

Lars Hector vill helst gå ett steg längre. Han har redan startat en insamling för att också uppföra en staty av skådespelerskan.

– Och Skånetrafiken borde omedelbart vakna och döpa ett av tågen till Anita Ekberg. Det är ju ren skandal att det inte redan skett, säger han.

På frågan om en staty är kulturnämndens ordförande Sylvia Björk mer tveksam.

– Vi har ju många personligheter i staden, vi kan inte resa statyer över alla, säger hon.

Stoftet efter Anita Ekberg fördes med hjälp kyrkoherden Per Edler efter sex månader till Sverige. Urnan med askan finns i dag på en gravplats i Skanör, där även hennes bror är begravd.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag