Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Van Huynh försvann – kropp hittad 12 mil bort

Identifierad efter fyra år.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Foto: Polisen

Två år efter att svampplockare hittade skelettdelar på Ivö har polisen lyckats slå fast vem fynden tillhör.

Delarna tillhör Van Huynh från Malmö, som anmäldes försvunnen för fyra år sedan. 

– Ärendet utreds i nuläget som mord, säger Peter Hansson, spaningsledare vid polisens enhet för grova brott i nordöstra Skåne.

Skelettdelarna hittades i juli för två år sedan och fynden ledde till att ett område på 200 till 250 kvadratmeter spärrades av

Skelettdelarna bestod bland annat av revben och en tand. Polisens bedömning var att delarna kom från ett och samma skelett, och en lista på 20 försvunna personer upprättades för att försöka slå fast en identitet.

På den listan fanns bland annat Hammerfalls turnéledare Lelle Hildebrand, som försvann 1999 och dödförklarades 2006. Senare analyser visade däremot att skelettdelarna inte tillhörde honom.

Polis har fastställt identiteten 

Allt sedan svampplockarna hittade skelettdelarna har polisutredningen fortsatt.

Och nu har polisen efter mycket slit kunnat slå fast en identitet: Van Huynh från Malmö, som anmäldes försvunnen i september 2015.

Identiteten kunde slås fast tack vare ett tandkort och i nuläget utreder polisen ärendet som ett misstänkt mord. 

– Det är olika anledningar bakom varför vi utreder det som mord. Men i nuläget är dödsorsaken oklar, säger Peter Hansson, spaningsledare vid polisens enhet för grova brott i nordöstra Skåne.

Polisen har bland annat matchat skelettfyndens DNA-profil mot den lista på 20 försvunna personer som upprättades. Men polisen lyckades aldrig hitta rätt eftersom Van Huynh inte fanns med på den listan.

Det är delvis därför polisens identifieringsarbete drog ut på tiden. 

– Han anmäldes försvunnen 2015, men av någon anledning stängdes det ärendet ner och han trillade bort från efterlysningslistan. Det gjorde att han inte fanns med på vår lista över försvunna personen, säger Peter Hansson.

Redan tidigt stod det klart att skelettet tillhörde en vuxen person och till en början misstänkte polisen att delarna kunde tillhöra en säsongsarbetare från utlandet.

Oklart hur han hamnade på Ivö

I nuläget vet polisen inte hur eller varför Van Huynh hamnade på Ivö – 12 mil bort från hans hem i Malmö.

– Vi har ingen känd koppling mellan honom och platsen han hittades på, säger Peter Hansson. 

Klart är däremot att han senast sågs till i mitten på augusti på Lantmannagatan i Malmö. Därefter dröjde det fram till den 25 september innan han även anmäldes som försvunnen.

Önskar hjälp från allmänheten

Polisen väljer att gå ut med bild och namn på Van Huynh med förhoppning att allmänheten ska höra av sig med ögonvittnesuppgifter eller andra tips som kan hjälpa utredningen framåt.

– Det kan kanske hjälpa någon på Ivö påminna sig om att man har sett den här personen i en viss situation, säger Peter Hansson.

Polisen tar emot alla tips på nummer 114 14.

Van Huynhs närmast anhöriga är underrättade via polisen att både namn och bild kommer att offentliggöras, och har godkänt detta.