Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Valparna skulle få nya hem – avlivades vid gränsen

Cheyenne Trejling hade förberett adoptionen för at följa alla regler. Men på grund av ett felaktigt dokument tvingades hon avliva de fyra valparna. Foto: Privat
Valparna släpptes inte in i Sverige, enda alternativet var att avliva. Foto: Privat
Amanda Lagerqvist fick vänta på Arlanda i flera timmar på besked om vad som skulle ske med valparna. Men alla flyg tillbaks till Makedonien var fullbokade. Foto: Privat

De fyra valparna skulle adopteras från Makedonien och få nya hem i Sverige. Men vid gränsen tog det stopp. Och då flygen tillbaks var fullbokade tvingades Cheyenne Trejling och Amanda Lagerqvist skriva under papper på att avliva hundarna.

– Min kropp är ledsen men mina ögon har slut på tårar. Jag är helt utmattad, varken jag eller Amanda åt på flera dagar, säger Cheyenne Trejling. 

Cheyenne Trejling och Amanda Lagerqvist, båda 19 år gamla, från Helsingborg hade förberett resan till Makedonien noga. Med hjälp av ombud såg de till att fyra gatuhundar placerades i fosterhem och vaccinerades. Före resan var de i kontakt med både Jordbruksverket i Sverige och veterinärer i Makedonien. De ordnade också nya hem åt valparna i Sverige.

Foto: Privat

Men efter en strapatsrik resa med valparna tog det stopp vid tullkontrollen på Arlanda. Det visade sig efter kontakt med Jordbruksverkets jourhavande veterinär att Cheyenne Trejling och Amanda Lagerqvist hade fel papper. 

Fel intyg

De hade fått sällskapsdjursintyg, vilket de trodde skulle räcka eftersom valparna inte skulle säljas, utan bortadopteras. Men enligt Jordbruksverkets regelverk klassas de som handelsdjur, eftersom de skulle överlåtas åt andra, och då krävs en annan sorts intyg.

– De sa att vi hade fel papper då valparna räknas som handelsdjur. Men vi hade fått veta av Jordbruksverket att om man har mindre än fem djur så ska man ansöka om sällskapsdjur, säger Cheyenne Trejling.

De var tvungna, fick de veta, att omedelbart flyga valparna tillbaks till Makedonien.

Efter fyra timmar fick de besked om att det inte fanns några flyg och att det enda kvarvarande alternativet var att avliva hundarna.

– De sa att eftersom det var sportlov så var alla flyg uppbokade.

"Säga ett snabbt hej då"

Enda alternativet som kvarstod var att avliva hundvalparna. Dessutom fick Cheyenne och Amanda skriva på ett papper där de tog på sig det ekonomiska ansvaret för att avliva djuren.

– De sa att det kunde kosta fem till tio tusen per hund. Det var absurt, det var fullt friska hundar med pass. 

Cheyenne Trejling och Amanda Lagerqvist hade redan hittat nya hem åt hundarna de adopterat från Makedonien. Foto: Privat

Cheyenne Trejling och Amanda Lagerqvist menar att adoptionen var väl förberedd och att de verkligen försökt göra allt rätt. De utgick från att informationen de fick från myndigheter och veterinär var korrekt.

Att hundarna fick avlivas gjorde Cheyenne Trejling och Amanda Lagerqvist förkrossade.

– Vi fick säga ett snabbt hej då. Vi fick inte ens vara med vid avlivningen trots att vi var de enda som hundarna kände.

– Det kanske hade vart en annan sak om det var äldre hundar eller om det var något fel på hunden och inte bara ett papper som var fel.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!