Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vallfärd till skånsk sandtunga stör sälar

Sommaren 2019 när Per gjorde sin sambo SÄLlskap vid Kanalbadet i Falserbokanalen dök ovanlig SÄLlskap i form av en säl upp.
Och under coronapandemin har naturreservatet nu översvämmats med folk. Arkivbild.
Foto: SANDRA HENNINGSSON

Sandtungan söder om Falsterbo är en populär besöksplats under de tre månader på hösten och vintern den är öppen för allmänheten. Och under coronapandemin, då fler semestrar hemma, har naturreservatet redan nu översvämmats med folk, rapporterar Sydsvenskan.

Länsstyrelsen har redan fått rapporter om att människor tar med sig hundar, vilket man inte får, och att de kommer för nära sälarna. Måkläppen kallas ibland ”Sälarnas ö”. Där vilar både knubbsäl och gråsäl.

– Det negativa är när folk inte har sunt förnuft. Det står i föreskrifterna att man inte f årlov att avsiktligt störa djurlivet, men det är tyvärr ganska många som måste kolla hur nära man kan komma en säl innan den flyr, säger Karl-Johan Pålsson, naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen, till Sydsvenskan.

Larm har även kommit in om folk som paddlar kajak och flyger drönare över djuren i jakt på perfekta bilder – vilket bryter mot föreskrifterna. Andra klagomål gäller joggare, ryttare och cyklister som stört djuren när de rört sig alltför snabbt.

Risken enligt Karl-Johan Pålsson är att sälarna blir otrygga och inte vågar sig upp på sandtungan igen. Kommunen har nu satt upp extra skyltar och infört övervakning av den närliggande parkeringen.


Sälen Sally är ett vanligt inslag hos invånarna i Hunnebostrand där hon är en återkommande kund till Fiskaffären. På måndagen kunde hon simma in i butiken.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!