Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vallåkraträffen väntas locka 15000 besökare

Tusentals besökare väntas besöka årets Vallåkraträff.
Foto: Henrik Högström
Årets häftigaste Volvo ska utses.
Foto: Joachim Wall

Sveriges häftigaste Volvo är ett givet inslag när Vallåkraträffen vrålar i gång. Men utbudet spänner över allt från drifting till radiobilar och veteranlastbilar.

– Sedan kommer vi att utse Sveriges häftigaste EPA-traktor också. Vi har 40 byggen som kommer hit. Det visar att det finns hopp om framtiden, säger Vallåkrageneralen Per Östman.

Vallåkraträffen har blivit en institution bland bilbyggarentusiaster. Med åren har träffen vuxit i besökarantal från runt 7000 personer till de 15 000 som väntas i helgen. Och det finns plats för historiska tillbakablickar i år när man visar upp byggen från 80-, och 90-talet.

Ombyggda Volvo-bilar med choppade tak och måsvingedörrar till exempel.

Förutom den historiska tillbakablicken så ska alltså även 2016 års "häftigaste Volvo" utses.

– Det är ju det som är grundbulten i träffen, säger Per Östman.

Bland de nya inslagen finns till exempel en utvidgning av driftingen. 40 team från hela Skandinavien har anmält sig och tävlingen sker ute på flygrakan under två dagar. Kval på lördagen och final på söndagen.

"Jätteintresse"

– Det finns ett jätteintresse för att vara med, säger Per Östman.

Bland nyheterna finns även en motorparad med Hot rods och veteranlastbilar på lördagen och en målgång för ett motorcykelrally på söndagen.

Eftersom Vallåkraträffen berömmer sig för att samla de häftigaste bilbyggena i Sverige vill man så klart även se att motorintresset får fäste även bland de yngre generationerna. Och i år finns framtidens bilbyggare representerade med ombyggda EPA/A-traktorer. 40 ekipage från hela södra Sverige väntas till träffen.

– Och det är byggen som är totalrenoverade. Så det är riktigt kul, säger Per Östman.

Vallåkraträffen håller till på Enoch Thulins flygplats utanför Landskrona. Arrangörerna räknar med att runt 1500 fordon ställs ut årligen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!