Den nu 70-årige mannen dömdes för två fall av dråp efter hagelskotten som dödade två unga bröder i oktober 2015. Foto: TOMAS LEPRINCEDen nu 70-årige mannen dömdes för två fall av dråp efter hagelskotten som dödade två unga bröder i oktober 2015. Foto: TOMAS LEPRINCE
Den nu 70-årige mannen dömdes för två fall av dråp efter hagelskotten som dödade två unga bröder i oktober 2015. Foto: TOMAS LEPRINCE
Mannen sa att han hade blivit skräckslagen när bröderna dök upp utanför hans hus mitt i natten. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVPMannen sa att han hade blivit skräckslagen när bröderna dök upp utanför hans hus mitt i natten. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Mannen sa att han hade blivit skräckslagen när bröderna dök upp utanför hans hus mitt i natten.  Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Vapnet mannen använde till att döda de båda unga männen förverkades i samband med domen. Det kan han aldrig få tillbaka. Foto: POLISENVapnet mannen använde till att döda de båda unga männen förverkades i samband med domen. Det kan han aldrig få tillbaka. Foto: POLISEN
Vapnet mannen använde till att döda de båda unga männen förverkades i samband med domen. Det kan han aldrig få tillbaka. Foto: POLISEN

Vallåkradråparen vill ha vapen igen

Publicerad

Den 70-årige man i Vallåkra som fälldes för att han skjutit ihjäl två unga bröder med hagelgevär vill ha tillbaka sina vapenlicenser. 

Mannen hade tillstånd för två kulvapen och ett hagelvapen.

– Han är inte mindre lämplig nu än han har varit i hela sitt liv, säger mannens juridiska ombud advokat Lars Kruse.

Mannen sköt ihjäl två bröder, 21 och 24 år gamla, när de försökte ta sig in i hans hus i Vallåkra den 14–15 oktober 2015.

Inkräktarna var beväpnade med kniv och järnrör och hotade döda honom. Han avlossade två skott med sitt hagelgevär mot dem.

Åklagaren tyckte att han skulle dömas till 15 års fängelse för mord. Försvaret hävdade att han agerat i nödvärnssituation och skulle frikännas.

I tingsrätten dömdes mannen till fyra års fängelse för dråp. Ett straff som hovrätten i februari 2017 sänkte till två år.

Skulle börja avtjäna

Hovrätten hänvisade i sitt resonemang både till nödvärnsrätten och till mannens relativt höga ålder – han var 69 när hovrättsdomen avkunnades.

Fängelsestraffet skulle mannen börja avtjäna senast den 15 januari i år. Det är inte känt om så har skett. Mannens advokat Lars Kruse vill inte upplysa om detta.

Hagelgeväret som 70-åringen hade använt vid dråpet förverkades i samband med domen. De båda kulgevären som mannen också ägde togs i beslag i oktober 2015.

Polismyndigheten beslutade så i slutet av januari i år att ta ifrån mannen hans tre vapenlicenser – två för kulvapen och en för hagelvapen.

Det beslutet har han nu överklagat två gånger – först till polismyndigheten utan resultat, och i den gånga veckan även till förvaltningsrätten.

"Inte mindre lämplig"

– Med ett enda ord handlar detta om en lämplighetsprövning, säger advokat Lars Kruse.

– Och han är inte mindre lämplig nu än han har varit i hela sitt liv.

70-åringen berättade själv i samband med den rättsliga prövningen av dödsskjutningarna att han jagat sedan han var 15 år gammal.

De senaste tio åren före händelsen i Vallåkra hade han dock inte varit aktiv som jägare men hade ändå kvar de vapen han hade tillstånd för.

Mannens jaktvana låg honom till last när Helsingborgs tingsrätt dömde honom till fyra år för två fall av dråp.

Medveten om faran

"Han har därmed också stora kunskaper om och erfarenheter av att hantera vapen och effekterna av vilka skador en träff på olika avstånd orsakar", skrev rätten i sin dom.

Rätten ansåg också "att det i princip är uteslutet att (mannen) inte skulle ha varit medveten om att skotten som han avlossat har varit dödliga".

Förvaltningsrätten har ännu inte tagit ställning till om mannen ska få tillbaka sina vapenlicenser.

– Det tar tid, säger Lars Kruse.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag