Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vallåkradråparen vill ha vapen igen

Den nu 70-årige mannen dömdes för två fall av dråp efter hagelskotten som dödade två unga bröder i oktober 2015. Foto: TOMAS LEPRINCE
Mannen sa att han hade blivit skräckslagen när bröderna dök upp utanför hans hus mitt i natten. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Vapnet mannen använde till att döda de båda unga männen förverkades i samband med domen. Det kan han aldrig få tillbaka. Foto: POLISEN

Den 70-årige man i Vallåkra som fälldes för att han skjutit ihjäl två unga bröder med hagelgevär vill ha tillbaka sina vapenlicenser. 

Mannen hade tillstånd för två kulvapen och ett hagelvapen.

– Han är inte mindre lämplig nu än han har varit i hela sitt liv, säger mannens juridiska ombud advokat Lars Kruse.

Mannen sköt ihjäl två bröder, 21 och 24 år gamla, när de försökte ta sig in i hans hus i Vallåkra den 14–15 oktober 2015.

Inkräktarna var beväpnade med kniv och järnrör och hotade döda honom. Han avlossade två skott med sitt hagelgevär mot dem.

Åklagaren tyckte att han skulle dömas till 15 års fängelse för mord. Försvaret hävdade att han agerat i nödvärnssituation och skulle frikännas.

I tingsrätten dömdes mannen till fyra års fängelse för dråp. Ett straff som hovrätten i februari 2017 sänkte till två år.

Skulle börja avtjäna

Hovrätten hänvisade i sitt resonemang både till nödvärnsrätten och till mannens relativt höga ålder – han var 69 när hovrättsdomen avkunnades.

Fängelsestraffet skulle mannen börja avtjäna senast den 15 januari i år. Det är inte känt om så har skett. Mannens advokat Lars Kruse vill inte upplysa om detta.

Hagelgeväret som 70-åringen hade använt vid dråpet förverkades i samband med domen. De båda kulgevären som mannen också ägde togs i beslag i oktober 2015.

Polismyndigheten beslutade så i slutet av januari i år att ta ifrån mannen hans tre vapenlicenser – två för kulvapen och en för hagelvapen.

Det beslutet har han nu överklagat två gånger – först till polismyndigheten utan resultat, och i den gånga veckan även till förvaltningsrätten.

"Inte mindre lämplig"

– Med ett enda ord handlar detta om en lämplighetsprövning, säger advokat Lars Kruse.

– Och han är inte mindre lämplig nu än han har varit i hela sitt liv.

70-åringen berättade själv i samband med den rättsliga prövningen av dödsskjutningarna att han jagat sedan han var 15 år gammal.

De senaste tio åren före händelsen i Vallåkra hade han dock inte varit aktiv som jägare men hade ändå kvar de vapen han hade tillstånd för.

Mannens jaktvana låg honom till last när Helsingborgs tingsrätt dömde honom till fyra år för två fall av dråp.

Medveten om faran

"Han har därmed också stora kunskaper om och erfarenheter av att hantera vapen och effekterna av vilka skador en träff på olika avstånd orsakar", skrev rätten i sin dom.

Rätten ansåg också "att det i princip är uteslutet att (mannen) inte skulle ha varit medveten om att skotten som han avlossat har varit dödliga".

Förvaltningsrätten har ännu inte tagit ställning till om mannen ska få tillbaka sina vapenlicenser.

– Det tar tid, säger Lars Kruse.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!