Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Välkomnar folkomröstning – men säger ja till fängelset

Pensionären Gun-Britt Björklund är inte ett dugg orolig över det tilltänkta fängelset. ”De sitter ju bakom lås och bom”, resonerar hon. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Peter Henriksson är press- och kommunikationsansvarig för Älska Svedala och är kritisk till fängelseplanerna. Foto: Mats Bentmar
Är positiv. Benny Roslund tror fängelset kommer innebära jobb. ”Jag känner ingen oro för att det skulle bli osäkert för Svedalaborna”. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Det blir en folkomröstning om det planerade fängelset i Svedala – det slår förvaltningsrätten fast.

Bra, tycker många av de Svedalabor som Kvällsposten pratat med:

– Jag tycker inte politikerna ska bestämma för mycket själva, säger Tommy Jönsson.

Det såg ut som att folkomröstningen om fängelset i Svedala skulle gå om intet. I december överklagade S-politikern Göran Malmberg beslutet om folkomröstning, men i dagarna slog förvaltningsrätten fast att frågan om fängelset är något man kan folkomrösta om, rapporterar Sydsvenskan

Det innebär att Svedalaborna kommer ha möjlighet att säga sitt om fängelset den 26 maj i samband med EU-valet.

– Nu är det beslutat att vi ska hålla en folkomröstning och det är det fina med demokratin, att vi får tycka olika. Vi politiker kommer syna folkomröstningen och utfallet, säger Göran Malmberg om beskedet.

Den nya anstalten ska ha mellan 150 och 300 platser och vara av säkerhetsklass 2, enligt Kriminalvården. Den förväntas stå färdig om fem till tio år. Göran Malmberg tror att fängelset kommer innebära fler jobb för invånarna i Svedala och att region och stat kommer satsa pengar på infrastrukturen i kommunen. 

– Sverige behöver anstalter. Vill befolkningen ha hårdare och längre straff måste vi ta konsekvensen att vi behöver anstalter och häktesplatser. Någon kommun måste ta anstalten.

”Fångar vill inte bo i Svedala”

I en Facebookgrupp har flera kritiska invånare höjt sina röster och menar att anstalten kommer innebära att kriminella kommer dras till kommunen och man är också rädd att fångar ska rymma och bli en fara för invånarna.

– Tiden där man hoppar över en mur och rymmer är över, enligt vad jag förstått sker rymningarna vid permissioner – som troligtvis inte sker i Svedala utan på den intagnes hemort. Och jag tror inte det är många fångar som vill bosätta sig i Svedala efter att ha suttit på anstalt här.

Kvällsposten träffar 81-åriga Gun-Britt Björklund utanför Hemköp i Svedala. Hon är inte ett dugg orolig över det tilltänkta fängelset. 

– De sitter ju bakom lås och bom, resonerar hon. 

Hon tror att ja-sidan vinner folkomröstningen, men även om det blir ett nej lär det byggas ett fängelse.

– Folkomröstningen är enbart är vägledande och politikerna kör ju sitt eget race. Jag misstänker att de redan bestämt sig. 

 

Tommy Jönsson är positiv till att Svedala ska folkomrösta och vill se fler folkomröstningar i framtiden. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Tommy Jönsson och hans familj är nyinflyttade i Svedala men känner till frågan om fängelset sedan tidigare. Han tror det är en bra satsning.

– Jag ser inga problem med fängelset. De kriminella är ju inlåsta - vi behöver inte umgås med dem. Fängelset skapar jobb och jag kan själv tänka mig arbeta där. Jag vill att Sverige ska ha hårdare för grova våldsbrott och då kräver det att vi har fler fängelser.

Även om han i sak håller med politikerna är folkomröstningen bra.

– Jag tycker inte politikern ska bestämma för mycket själva och att vi ska rösta i fler frågor när det gäller stora beslut som påverkar många.

KD, SD och lokalt parti är emot fängelset

Majoriteten i kommunfullmäktige är precis som socialdemokraten Göran Malmberg positiva till en anstalt i kommunen, men tre partier är emot: Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och det lokala partiet Älska Svedala.

– Vi är kritiska till en etablering för att det sker på jordbruksmark. De andra partierna har sina argument, säger Peter Henriksson, press- och kommunikationsansvarig för Älska Svedala.

Partiet menar att det inte är rätt att anstalten byggs på utmärkt jordbruksmark som kommer behövas för att säkra framtidens matproduktion. 

– Det är flera delar i vår kritik. Vårt huvudspår är att detta inte sker med eftertanke, vi tror inte att det är klokt att bygga bort högklassig jord när man i framtiden behöver odla på ett annat sätt. 

Emelie Howbäck tror inte att anstalten kommer påverka huspriserna negativt. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Svedalabon Emelie Howbäck, 45, tror inte fängelset kommer innebära att kriminaliteten ökar i Svedala eller att huspriserna plötsligt sjunker drastiskt. 

– Min vän bor på Kirseberg i Malmö där det länge funnits ett fängelse och jag tror inte det påverkat priserna där, men det kanske är en risk. Kanske tycker kritikerna att fängelset är fult, men det finns ganska många fula byggnader i Svedala och jag tror fängelset kan leda till fler jobb, vilket är bra. När det gäller folkomröstningen tänker jag att vi faktiskt röstat fram våra politiker och vi får lita på dem. 

”Kan förstå att människor är oroliga”

Peter Henriksson har förståelse för att vissa Svedalabor är oroliga för att orten ska bli otrygg.

– Jag kan förstå att människor är oroliga men det är inte den viktigaste anledningen till att vi inte vill ha etableringen här. 

Ett annat skäl till att anstalten inte bör placeras i Svedala handlar om Sturups flygplats som ligger i kommunen. 

– Under flygplatsens brandövningar har giftigt ämne läckt ut och förgiftat delar av vattnet runt Sturup. Hur många sådana regionala projekt kan läggas i den här kommunen? 

 

Rune Nilsson är egenföretagare och tror anstalten kommer leda till fler jobb. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Rune Nilsson, 55 är egenföretagare i Svedala och tror fängelset är ett nödvändigt ont, men det kommer inte skada Svedalas varumärke. 

– Det är väl helt enkelt så att det behövs ett fängelse, även om det i sig inte är en positiv sak. Det finns en anstalt i Ystad och folk flyttar dit ändå. Folkomröstningen är bra eftersom det ger en chans för alla att tycka till. Men det får inte bli för många folkomröstningar, då tror jag intresset för dem blir svalt och de förlorar sin funktion.