Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Välkänt blufföretag fortsätter lura folk

Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel.Foto: Bjorn Mattisson
Den förrädiska fakturan har till och med försetts med en EU–stämpel.Foto: Svensk Handel
För att undvika att drabbas bör man ha som vana att läsa det finstilta. Men ibland kan det vara enklare att googla företagsnamnet, innan man fyller i sina uppgifter.Foto: Svensk Handel

Först kommer en till synes oskyldig blankett – sen krävs du på tusentals kronor.

Linda är en av alla de småföretagare som lurats av Nummerupplysningen.se.

Så gjorde hon för att vinna över skojarna.

Många företagare drabbas av bluffakturorna från bolag som Nummerupplysningen.se. Det börjar med en blankett som man uppmanas att fylla i med nya uppgifter sen kommer fakturorna.

Linda är en av de som drabbats, det skriver Lantbrukets Affärstidning.

– Det var EU-loggan som lurade mig. Eftersom jag har fått gårdsstöd tänkte jag att det kanske hade något med EU att göra, säger hon till tidningen.

För ungefär en månad sedan fick hon den förrädiska blanketten och fyllde i den. Efter några dagar kom fakturan – Linda krävdes på 5895 kronor.

Rådet: Bestrid fakturan

Men i stället för att betala bluffakturan tar hon upp kampen mot bolaget. Enligt Per Geijer som är säkerhetschef på Svensk Handel gjorde hon helt rätt.

Det finns nämligen bara ett sätt att fightas med nummerupplysningen.se och liknande bolag om en bluffaktura dimper ner i brevlådan.

– Bestrid den! Det hjälper inte att bara nonchalera fakturan, då kan de använda Kronofogden för att få dig att betala. Det kan tyckas löjligt, att bemöta bluffen men det är det enda sättet, säger han.

Nummerupplysningen.se är ett ökänt bolag som tillsammans med Bolagsupplysningen.se är de som vilseleder flest företag.

– De skickar ut 100 000-tals blanketter om året, till och med vi på Svensk Handel har fått en. De är de värsta eller bästa blufföretagen någonsin, säger han.

"Många sömnlösa"

De har ett bra upplägg. En vilseledande blankett som är lätt att luras av. De är dessutom svåra att utreda dem ur ett brottsperspektiv. Dessutom blir de inte ett fall för Skatteverket eftersom de är verksamma från Tallinn. Skatteverket är annars effektivare mot den här typen av brottslighet än polisen, enligt Per Geijer.

Enligt honom är det är en ny lagstiftning på gång, men det är tveksamt hur verksam den kommer vara mot utländska bolag.

– Det bästa motmedlet mot de här företagen är att bestrida fakturorna. Det kan tyckas lite besvärligt att ringa estnisk polis men det vore det mest effektiva för att få stopp på dem, säger han.

För att undvika att drabbas bör man ha som vana att läsa det finstilta eller googla företagsnamnet, innan man fyller i sina uppgifter.

– Många företagare ligger sömlösa för att de här får härja helt fritt, säger Per Geijer.