Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Valeriia utvisas från Sverige – en vecka efter sin student

På fredag utvisas Valeriia Chyzhykova till Ukraina. Hemma i Sverige stannar hennes familj – mamma, pappa och lillebror. I sitt hemland blir hon ensam.
Valeriia Chyzhykova fick reda på att hon skulle utvisas i februari, tidigare i år. Då hade hon precis köpt sin studentmössa.
Foto: SOFIA ÅSTRÖM / NORRA SKÅNE/SOFIA ÅSTRÖM
Planen är att Valeriia Chyzhykova ska utvisas till sin hemstad Odessa – där hon inte längre har någon familj eller släkt.
Foto: SOFIA ÅSTRÖM / NORRA SKÅNE/SOFIA ÅSTRÖM
I fredags tog Valeriia studenten. Hennes plan var att arbeta som stylist efter examen och sedan studera till psykolog. Men så blev det inte.
Foto: Privat

På fredag utvisas Valeriia Chyzhykova till Ukraina. 

Hemma i Sverige stannar hennes familj – mamma, pappa och lillebror. 

I sitt hemland blir hon ensam.

Första gången vi pratar har Valeriia Chyzhykova, 19, precis tagit studenten.

Efter tre år på en gymnasieskola i Lund är hon äntligen klar med skolan, som en färdigutbildad stylist. Hemma i Vittsjö är det dekorerat med svenska flaggor, konfetti och serpentiner.  

Hon är glad och förväntansfull. Trots att hon vet om att detta är hennes sista vecka i Sverige.

Samtalet blir kort. 

– Jag har lovat alla att vi inte ska prata om utvisningen i dag. Det ska bara handla om studenten.  

Valeriia Chyzhykova utanför sin gymnasieskola i Lund. Hon hade lovat att inte prata om utvisningen.
Foto: Privat

Flydde från hot i Ukraina 

Valeriia Chyzhykova kom till Sverige från Ukraina med sin mamma, pappa och lillebror för fem år sedan. Då var hon 14 år gammal och hennes lillebror sex. 

– Jag kunde ingen svenska, men jag och mamma hade läst mycket Astrid Lindgren när jag var liten. Mina favoritböcker var ”Ronja Rövardotter” och ”Karlsson på taket”. Så det var en barndröm att få komma till Sverige, berättar hon. 

Tanken var aldrig att vistelsen i Sverige skulle bli permanent. Men när familjen fick reda på att deras nära släkt var hotade i Ukraina bestämde de sig för att stanna, berättar hon.

Först kom de till Tyringe, i Hässleholms kommun. Senare samma år började hon högstadiet och lärde sig svenska. 

– Det kändes som jag kom till säkerheten. Min familj och släkt levde under hot i Ukraina. Vi kunde inte vara kvar. 

För fem år sedan sökte hon, och hennes familj uppehållstillstånd i Sverige.

När hon var 17 gjorde Migrationsverket avslag på deras ansökan.

I slutet av 2019 fick familjen ett nytt besked. Men då hade Valeriia redan hunnit fylla 18 år och Migrationsverket gjorde en självständig bedömning av hennes fall. Då var det för sent.

Migrationsverkets dom: Valeriia Chyzhykova får inte stanna. 

Hon måste åka tillbaka till Ukraina, trots att hennes familj har uppehållstillstånd i Sverige. 

– Jag har hela mitt liv här. Jag känner inte till något annat. 

Valerii tillsammans med sin pappa Valerii, lillebror Artur och mamma Oksana. I Ukraina ägde Valerii ett möbelföretag.
Foto: Privat

”De tar mitt barn från mig”

Tidningen Norra Skåne var först med att rapportera om Valeriia Chyzhykova i februari i år. Då var beskedet att hon skulle tvingas lämna Sverige senast 19 februari, trots att hon inte då hade slutfört sin gymnasieutbildning. 

– Efter att Norra Skåne skrev om mitt fall fick jag hem ett brev från Migrationsverket. Där fick jag ett nytt beslut. Jag fick lov att stanna i Sverige fram till 19 juni, en vecka efter att jag tagit studenten. 

Familjen har överklagat beslutet till Migrationsdomstolen. 

Men de står fast vid sitt beslut, Valeriia får inte stanna. 

Familjen är rotad i Sverige. Hennes mamma Oksana Chyzhykova jobbar som frisör i Malmö. Hennes pappa jobbar som svetsare på ett företag som tillverkar värmepumpar. Och Valeriia Chyzhykova beskriver sin lillebror som ”100 procent svensk”.

– Jag och min lillebror pratar bara svenska med varandra. Vi är svenskar och vill vara det. 

För familjen kom beskedet om utvisning som en chock.

– Jag känner att mitt hjärta är sönderrivet. De tar mitt barn från mig, som har levt med mig hela sitt liv, säger Oksana Chyzhykova.

Väntar på att Migrationsverket ska boka resan 

Andra gången vi pratar med Valeriia Chyzhykova är dagen efter studenten. Hon har haft en fin examen, med studentskiva hemma i Vittjsö. 

Jag frågar henne vad som har varit roligast med skolan. 

– Att ta examen. Det trodde jag aldrig jag skulle klara av.

Denna gång måste vi prata om det ofattbara. Det som har legat som ett svart mörker över familjen de senaste månaderna. 

Valeriia Chyzhykova måste lämna Sverige, senast den 19 juni. Hon måste frivilligt åka tillbaka till Ukraina för att inte riskera ett återreseförbud till Sverige. Det står i hennes senaste utvisningsbeslut från Migrationsverket, som Expressen tagit del av. 

– Det börjar bli stressigt. Jag vet inte än exakt när jag måste åka. Migrationsverket ska kontakta mig för detaljer, det är de som bokar min resa. Men det har dröjt på grund av coronapandemin. Jag har ringt dem typ 1000 gånger, men de kan inte ge mig några svar, menar hon.

Klasskompisarna vet inte när de kommer få se sin vän igen.
Foto: Privat

Kan bli karantän i Odessa

Planen är att hon ska åka tillbaka till sin hemstad Odessa, i södra Ukraina. På svenska Wikipedia beskrivs Odessa som ”Ukrainas tredje största stad och landets viktigaste handelsstad.” Ibland beskrivs staden även som ”pärlan av Svarta Havet”. 

Men Valeriia Chyzhykova vill glömma staden där hon föddes. 

– Jag försöker att inte tänka på tiden där. Jag vill bara glömma. Det var inte bra där. 

Situationen i Ukraina är osäker. På utrikesdepartementet hemsida avråder de sedan 2015 resor till halvön Krim och regionerna Donetsk och Luhansk.

Valeriia Chyzhykova känner själv att hon inte längre har någon anknytning till Ukraina. Hennes morföräldrar bor i Moldavien och farföräldrarna bor i Ryssland. 

När hon kommer till Odessa blir hon ensam. 

– Jag pratar bara ryska och kan ingen ukrainska. Det är otryggt där för mig. Jag har inget boende, inget jobb och min utbildning räknas inte i Ukraina. Jag vet faktiskt inte hur det blir när jag kommer dit. 

– Mina föräldrar har sagt att de ska följa med mig, men det är inte tryggt där för dem. Och jag skulle aldrig förlåta mig själv om något hände dem eller min lillebror. Så jag åker ensam.  

Precis som många andra länder har Ukraina haft stängda gränser under pandemin. Därför har det inte varit möjligt för familjen att lösa boende eller jobb i Odessa. Valeriia Chyzhykova tror att hon måste sitta i karantän i 14 dagar när hon kommer till Ukraina. Men ingen vet hur det kommer bli. 

– Hon är en smart tjej, men hon är inte redo nu vara ensam i ett främmande land. Jag gråter av detta orättvisa beslut och gråter av det faktum att jag inte kan hjälpa mitt barn, säger hennes mamma. 

”Min lillebror får inte tro att jag åker frivilligt”

Jag frågar Valeriia Chyzhykova om hon är rädd.

– Jag är rädd att min lillebror tror att jag lämnar honom frivilligt. Så är det inte. 

– Jag är så arg och ledsen. Men jag tänker inte bryta mot någon lag eller sätta mig emot Migrationsverket. 

Valeriia Chyzhykova och hennes familj har svårt att förstå beslutet från Migrationsverket. Expressen har också sökt Migrationsverket som skriver:

”Migrationsverket har full förståelse för att det är ett tungt besked för Valeriia med att få avslag återigen. Valeriia och hennes familj fick sitt första avslagsbeslut i december 2017. Familjen inkom med en ny ansökan om uppehållstillstånd i november 2018. Då Migrationsverket fattat beslut i den andra ansökan om uppehållstillstånd hade Valeriia fyllt 18 och prövades därför som vuxen. Valeriia har under sin tid i Sverige aldrig haft uppehållstillstånd”

I dagsläget saknas det vägledande praxis när ett vuxet barn som ingår i samma hushåll med sina föräldrar vid ett beslutstillfälle har hunnit fylla 18 år. Något som Valeriia Chyzhykovas juridiska ombud påpekar i överklagan. 

– Jag förstår inte varför Migrationsverket lägger så mycket tid och resurser på mig. Men jag vet att jag bara är ett exempel. Det är många andra som har det som jag, säger Valeriia Chyzhykova. 

Kan söka uppehållstillstånd i Ukraina 

För att kunna återförenas med sin familj i Sverige måste hon i Ukraina ansöka om uppehållstillstånd på grund av anknytning. Det brukar ta upp till 1,5 år innan en sådan ansökan är behandlad. Det är i alla fall vad Migrationsverket har sagt till henne, berättar Valeriia.

Hur vill du att din framtid ska se ut?

– Jag vill vara med min familj och mina vänner i Sverige. Jag vill ha mitt liv här. Min plan var att efter studenten jobba några år och efter det plugga vidare till psykolog. Drömmen är att jobba med kriminalpsykologi. 

”De gav mig aldrig en chans” 

Valeriia Chyzhykova vet inte när hon kommer träffa sin familj igen. Hon vet inte heller vilken dag hon utvisas. Det enda hon vet är att hon ska lämna sitt hem senast den 19 juni. 

Hon orkar inte tänka på utvisningen till Ukraina. Hur det kommer att bli där, vart hon ska ta vägen när hon kommer dit. 

– Vi får se hur det blir, säger hon. 

– Jag är faktiskt mest ledsen över att de aldrig gav mig en chans. Jag fick inte visa vad jag kan. 


RÄTTELSE: I en tidigare version av den här texten stod det felaktigt att familjen hade permanent uppehållstillstånd.


Så här många utvisas från Sverige

Förra året avslutade Migrationsverket 17 896 återvändandeärenden, alltså ärenden där det beslutats att personen ska lämna Sverige. 


Av dessa återvände 8 322 självmant. 7 635 ärenden överlämnades till polis. 1 939 fall avskrevs helt. 


Osas Godstime flydde från Nigeria eftersom hans homosexualitet kan bestraffas med döden där.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!