Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldtäktsutredning läggs ner: "Har ljugit"

Biträdande polisområdeschef Mats Karlsson berättade under presskonferensen att en förundersökning om våltäkt läggs ned.
Foto: Elvira Lagerström Dyrssen
"Utredningen har i övrigt visat att en våldtäkt inte har hänt."
Foto: / Fritz Schibli

Kvinnan uppgav att hon överfölls av flera män och våldtogs i Malmö. 

Nu medger kvinnan att hon inte talade sanning – och det finns inga uppgifter som pekar på att hon blivit utsatt för en våldtäkt. Därför lägger åklagaren ner förundersökningen.

– Varför hon har ljugit kan jag inte gå in på, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.


*OBS: I en initial version av texten stod det att utredningen ovan gällde en våldtäkt som inträffade den 16:e december – det stämmer inte*

Det var den 28 december förra året som en yngre kvinna berättade att hon under natten blivit våldtagen på Serenadgatan i Malmö.

Hon skulle ha blivit överfallen och därefter våldtagen vid ett bostadsområde. 

Kvinna ljög om våldtäkter

Polisen startade en utredning om våldtäkt – och satte in stora resurser. Bland annat genomfördes förhör med vittnen, dörrknackningar och så småningom skickades fynd till NFC för teknisk undersökning.

Nu – efter knappt två månader – finns det inga uppgifter som pekar på att kvinnan blivit våldtagen.

Kammaråklagare Lena Körner har därför lagt ner förundersökningen. 

– När kvinnan i förhör har konfronterats med detta har hon medgett att hon lämnat osanna och felaktiga uppgifter till polisen. Kvinnan har berättat att hon inte utsatts för en överfallsvåldtäkt vid den aktuella tidpunkten. Utredningen har i övrigt visat att en våldtäkt inte har hänt, säger Lena Körner.

Det finns inga uppgifter om varför kvinnan ljugit för polisen. Kvinnan har blivit delgiven misstanke om falskt larm, men det är för tidigt att säga om det kommer väckas åtal mot kvinnan. 

– Jag kan inte gå i detalj på vad det var som fick henne att dra tillbaka anmälan. Vi har haft ett antal förhör med henne och vittnen. Det har gjort att vi mer och mer sett att det funnits frågetecken, säger Mats Karlsson. 

Lagt ner stora resurser

De första dagarna efter våldtäktsanmälan arbetade 20-30 medarbetare med de inledande utredningsåtgärderna. Enligt Mats Karlsson är det en standardprocedur att så många medarbetare sätts in.

– Vi är beroende av att prata med vittnen i ett tidigt skede innan de läser om det i tidningen och påverkas av medierna, därav de många medarbetarna i början. 

Samtidigt som polisen lagt ner stora resurser på att utreda kvinnans brottsanmälan har man parallellt arbetat med fyra andra misstänkta våldtäkter.

– Det som görs nu är att vårt arbete fortskrider i de andra brottsrubriceringarna vad gäller misstänkta våldtäker, säger Mats Karlsson. 


*FOTNOT: I en initial version av den här artikeln stod det att den nedlagda utredningen gällde en våldtäkt vid en lekplats som inträffade den 16:e december i Malmö. Det är fel – den utredningen pågår precis som tidigare med full kraft.*

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!