Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldtäktsmän ringas in i polisutredningen

En kvinna i 50-årsåldern utsattes för en gruppvåldtäkt när hon plockade svamp i skogen i närheten av Kolboda.
Foto: instantstreetview.com
Polisens informatör Ewa-Gun Westford.
Foto: Sanna Dolck / KVP

Kalmarpolisen är på god väg att lösa flera av de uppmärksammade gruppvåldtäkterna i Kalmartrakten.

I ett fall har man fått fram viktig teknisk bevisning som kan spåra gärningsmännen. I ett annat har man redan identifierat två personer som kan vara de som våldtagit en kvinna i hennes egen lägenhet.

Det var förra veckan som det inom loppet av några dagar inträffade fyra gruppvåldtäkter i polisområde sydöstra Götaland.

Den första gruppvåldtäkten drabbade en kvinna som cyklade hemåt efter ett restaurangbesök i Borgholm på Öland. Nästa skedde tre dagar senare i närheten av ett HVB-hem utanför Västervik. Offret där var en 17-årig flicka.

Slutligen utsattes även två kvinnor i Kalmartrakten för gruppvåldtäkter. I ena fallet var offret en kvinna i 50-årsåldern som plockade svamp i skogen. I det andra var målsäganden en kvinna i 30-årsåldern som bjudit hem två män till sin lägenhet i Kalmar.

Positivt utredningsläge

På måndagen beskrev polisen utredningsläget som positivt i flera av fallen.

I Västerviksärendet ska den 17-åriga flickan, enligt polisens informatör Ewa-Gun Westford, ha förhörts på nytt av polisen. Samtidigt har man fått in sådan teknisk bevisning som kan leda till att gärningspersonerna identifieras.

– Men vi är inte där ännu, nu jobbar vi intensivt med det inre spaningsarbetet, säger Ewa-Gun Westford.

När det gäller gruppvåldtäkten i svampskogen ska den ha skett i närhetan av Kolboda. I nuläget finns ingen formell misstänkt. Men gärningsmännen ska ha varit tre till antalet.

Fler uppgifter

– Vi håller på med intensiv informationsinsamling just nu, säger Ewa-Gun Westford. Det har kommit in fler uppgifter i ärendet, men det finns fortfarande ingen utpekad.

Enligt Westford ska det ha tillkommit ytterligare en händelse som medfört att polisens aktivitet i ärendet ökat dramatiskt de senaste dagarna.

Vid gruppvåldtäkten i en lägenhet i Kalmar ska två män ha gjort sig skyldiga till det aktuella övergreppet. Offret, en kvinna i 30-årsåldern, har även i det här fallet förhörts på nytt. Två män ska ha identifierats som möjliga gärningspersoner, men bevisningen bedöms ännu inte ha nått upp till skälig misstanke och därför avvaktar man med att frihetsberöva personer.

Anmälan dröjde

När det gäller gruppvåldtäkten på cykelvägen mellan Borgholm och Köpingsvik beskrivs utredningsläget som sämre. Övergreppet anmäldes inte till polisen förrän dagen efter och de tre män som ska ha kommit till kvinnans undsättning har polisen ännu inte fått kontakt med.


Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!