Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldtäktsförsöken skakar Halmstadborna

Carina Johansson, 49, Halmstad – som regelbundet motionerar förbi joggingslingan längs Nissan.<br>– Man blir härdad, kanske är det därför man inte blir förvånad längre.<br>– Det är för jävligt. Drabbar det sådana som är yngre kan det sätta djupa spår i dem senare i livet. Det viktigaste tycker jag är att de får hjälp att bearbeta det inträffade.<br>– Jag går inte hit om det är mörkt, det vore att utmana ödet. Det är synd, precis som när gamla inte vågar gå på stan i rädsla för att bli överfallna. Man får förmoda att många föräldrar i området också blir oroliga. Sådana här händelser stökar till en massa.
Foto: Sara Strandlund
Tove Lindgren, 19, Halmstad och Emy Aronsson, 18, Halmstad – som i går njöt av solen i Picassoparken.<br>Emy: – Jag är inte jätteinsatt i vad som har hänt, men man har ju hört om det. Egentligen tror jag mamma och pappa oroar sig mer än vad vi gör.<br>Emy: – För egen del är det nog något man kommer att tänka mer på när man ska ut i helgen.<br>Tove: – Jag tror inte att jag skulle dra mig för att ge mig ut och jogga bara för att det här hade hänt. Samtidigt hände det ju den här flickan mitt på dagen.<br>Tove: Jag tycker att Halmstad är typ världens minsta stad. Sånt här händer ju inte här. I och med att jag är uppväxt här är jag inte rädd.
Foto: Sara Strandlund
Jennie Johansson, 27, Halmstad: "Jag läste just om det i telefonen. Man blir ju orolig så klart, inte särskilt sugen på att gå ut ensam på kvällar och helger. Jag har ofta gått runt kring slottsmöllan där tolvåringen blev överfallen, nu undrar man var man kan ta vägen. Förr gick jag alltid hem när jag varit ute på kvällarna, men nu har jag börjat ta taxi. Jag går aldrig hem ensam längre. Det är tråkigt att ha blivit av med den friheten.
Foto: Sara Strandlund

Lugna semesteridyllen Halmstad skakas av tre våldtäktsförsök på två dagar. Polisen arbetar efter teorin att det finns ett samband mellan åtminstone två av överfallen. Nu vill utredarna ha hjälp av allmänheten.

Samtidigt är farhågan stor att förövaren ska slå till igen.

- Många är oroliga över att de inte kan gå hem ensamma på kvällarna, säger Jennie Johansson, 27, från Halmstad.

Tre övergrepp på 30 timmar

• Onsdagen den 31 augusti vid 15-tiden.

Joggingslingan längs Nissan vid Furet i Halmstad:

En tolvårig flicka har anmält att hon blivit överfallen av en okänd gärningsman.

Mannen ska ha försökt att dra in henne i buskarna men övergett sina planer efter att flickan börjat skrika.

Mannen uppges ha burit en grön alternativt gul tröja. Polisen är intresserad av iakttagelser från platsen upp till två timmar före händelsen.

• Torsdagen den 1 augusti vid 02-tiden.

Picassoparken/Österskans, Halmstad:

En kvinna i 20-årsåldern som väntar på bussen vid Österskans i centrala Halmstad blir överfallen av sex män. Minst tre drar ner henne till den närliggande Picassoparken där de försöker våldföra sig på henne.

Kvinnan lyckas dock fly och klarar sig utan fysiska skador.

• Torsdagen den 1 augusti vid 21-tiden.

Järnvägsparken, centrala Halmstad.

En kvinna i 20-årsåldern blir överfallen av en okänd man i parken. Kvinnan blir överfallen bakifrån av en man som försöker dra omkull henne. Mannen avbröt dock angreppet och flydde från platsen. Kvinnan chockades och fick ett blåmärke på ena armen och en rodnad på handleden.

Nyheten har slagit ner som en bomb i den fridfulla sommarstaden.

Inom loppet av trettio timmar har en tolvårig flicka och två kvinnor i 20-årsåldern anmält att de attackerats av en eller flera män i Halmstad.

Polisen rubricerar överfallen som försök till våldtäkter och Inger Ohlsson, chef över vålds- och sexualbrottsroteln vid länskriminalen i Halland, är öppen med att man tror sig leta efter en seriebrottsling.

Stor polisinsats

Under gårdagen var hon fullt upptagen att styra upp en plan för hur förövaren ska gripas. Över hela helgen arbetar en stor grupp poliser med ärendet, uppger hon.

- Alla män som begår sådana brott är inte friska, något fattas och de behöver hjälp. Men när någon gör det här mitt på dagen i ett öppet område, där det rör sig mycket folk, är det riktigt bekymmersamt, säger Inger Ohlsson till Hallandsposten.

Polisen kommer att ha en tipstelefon bemannad och man kommer aktivt söka upp eventuella vittnen på de adresser som ligger nära brottsplatserna.

Kan vara sammankopplade

Polisen säger sig ha goda skäl till att koppla samman åtminstone två av överfallen. Det rör sig om en attack mot en tolvårig flicka längs med ett joggingstråk utmed Nissan i onsdags och ett våldtäktsförsök i Järnvägsparken i torsdags kväll.

- Vi utgår ifrån att det är samma person som vi letar efter, säger Inger Ohlsson till Sveriges Radio Halland.

Ett tredje övergrepp drabbade en kvinna som väntade på bussen i centrala Halmstad sent på natten mot torsdagen. Eftersom fler än en man misstänks vara involverade ser polisen emellertid inget direkt samband med den händelsen.

"Många är oroliga"

Bara det faktum att det anmälts tre övergrepp på så kort tid som 30 timmar oroar dock många kvinnor i Halmstad.

- Vi har pratat om det hela dagen på jobbet. Alla är förvånade över att det har hänt mitt inne i stan. Sen är många oroliga över att de inte kan gå hem ensamma på kvällarna. Det är väl lite så snacket går, säger Jennie Johansson, 27, som under fredagen lapade sol i Järnvägsparken, där ett av våldtäktsförsök skedde i torsdags kväll.

Innan någon gärningsman gripits har Inger Ohlsson inga lugnande besked att ge. Tvärtom uppmanar hon till försiktighet i Sveriges Radio:

- Jag brukar alltid säga att en regel är att när man ska ut på natten eller kvällen så kanske man ska välja sina ställen man går på och kanske ta med en väninna eller kompis så man inte går ensam, säger Inger Ohlsson till Sveriges Radio och fortsätter:

- Jag hoppas att det inte händer igen utan hoppas att vi verkligen hittar gärningsmannen som överfaller kvinnor och barn.

Sent på fredagskvällen hade ännu ingen misstänkt gripits för överfallen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!