Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldtäktsdömde tv-läkaren överklagar

Den våldtäktsdömde före detta tv-läkaren Carl-Åke Troilius, 58.
Foto: Christer Järeslätt

Den våldtäktsdömde före detta tv-läkaren Carl-Åke Troilius, 58, ansökte om att få tillbaka sin läkarlegitimation men Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd sa nej.

Nu överklagar plastikkirurgen beslutet och han advokat säger att hans klient "sökt professionell hjälp för att komma till rätta med sitt tidigare beteende" och att det inte längre finns skäl att neka honom läkarlegitimation.

Carl-Åke Troilius dömdes i september 2007 för grov våldtäkt till fyra års fängelse efter att ha gett en kvinnlig patient narkosmedel och sedan förgripit sig på henne inne på sin plastikkirurgiklinik i Malmö. I samband med domen blev han även av med sin läkarlegitimation och tvingades sälja Plastikkirurgicentrum i Malmö.

I februari 2010 blev Carl-Åke Troilius villkorligt frigiven och bytte då namn till Carl Esbjörnsson.

Vill ha legitimation tillbaka

I somras ansökte tv-läkaren om att få tillbaka sin läkarlegitimation men fick nej av Hälso- och Sjukvårdens Ansvarsnämnd (HSAN). Carl-Åke Troilius har "inte visat att han uppfyller de krav på lämplighet som är en förutsättning för att han ska kunna meddelas ny legitimation", skriver HSAN i sitt beslut.

Har sökt hjälp

Nu överklagar tv-läkaren beslutet till Förvaltningsrätten. I överklagan skriver Carl-Åke Troilius advokat att han klient "förstår att han handlat på ett sätt som är ägnat att rubba tilliten för honom som läkare". Enligt advokaten har dock tv-läkaren sökt professionell för att komma till rätta med sitt tidigare beteende och hindra återfall.

"I dag föreligger inte längre skäl för att vägra honom legitimation", står det i överklagan.

Dessutom ligger det brott han dömdes för mer än fem år tillbaka i tiden, menar advokaten. Tv-läkaren "är således redo att axla det förtroende allmänheten helt visst har rätt att fordra av en läkare", skriver Carl-Åke Troilius advokat.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!