Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldtäktsdömd student får fortsätta på läkarlinjen

Lunds universitetFoto: SHUTTERSTOCK

Läkarstudenten dömdes till två års fängelse för våldtäkt och Lunds universitet beslöt efter det att stänga av mannen från den fortsatta utbildningen.

Nu har Förvaltningsrätten ändrat beslutet. Rätten anser inte att det finns stöd i lagen för att stänga av studenten från skolan. 

Det var hösten 2018 som läkarstudenten ska ha tvingat till sig sexuella handlingar, jämförbara med våldtäkt.

Åklagaren använde kvinnans uppgifter och som stödbevisning fanns personer som hört hennes berättelse.

Straffet i tingsrätten blev två års fängelse. Domen har sedermera överklagats till hovrätten och ett avgörande där väntas inom kort. 

När ledningen för Lunds universitet fick kännedom om det rättsliga ärendet och utfallet i tingsrätten tog lärosätet ett eget initiativ.

Begärde besked

Universitetet begärde att Högskolans avskiljandenämnd skulle fatta beslut om att studenten skulle skiljas från läkarprogrammet. 

En av motiveringarna var att Region Skåne, efter domen i tingsrätten, beslutat att studenten inte kunde anförtros känsliga patientuppgifter eller ha patientkontakt, skriver Sydsvenskan.

Men nämnden gick inte på skolans linje. Lunds universitet vände sig då till nästa instans, förvaltningsrätten i Stockholm.

 Men Inte heller denna domstol fann någon grund för att stänga av läkarstudenten från utbildningen, skriver tidningen.

Det hela resulterade i att mannen kunde fortsätta sin utbildning på läkarprogrammet i höstas, dock med kursmoment som inte innebar några patientkontakter.

Tog ärendet vidare

Ärendet rullade vidare med att studenten i november 2019 begärde att få återuppta sina studier på normalt sätt.

Men Lunds universitet sa åter nej till begäran.

Då tog läkarstudenten ånyo ärendet vidare, den här gången till förvaltningsrätten i Malmö.

Enligt förvaltningsrättens dom från den 16 januari saknar också universitetet stöd i lagen för att neka studenten utbildning.

I sin inlaga hade studenten hade även yrkat på att förvaltningsrätten skulle besluta att han hade rätt till en plats på programmet.

 Något sådant beslut kan emellertid inte rätten fatta – det finns inget regelverk att hänvisa till.

För studenten gäller nu följande: avskiljandet under vårterminen 2020 är olagligt och gäller inte.

Men förvaltningsrätten kan ändå inte av egen kraft bestämma att Lunds universitet ska ge honom plats på läkarprogrammet i vår, skriver tidningen.