Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldtäktsdömd får studera vidare på Lunds universitet

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Läkarstudenten är dömd till två års fängelse för våldtäkt.

Lunds universitet ville stänga av studenten – men får nej av domstol.

– Förvaltningsrätten tar i målet inte ställning till om det är lämpligt för den studerande att i framtiden erhålla läkarlegitimation, säger rådmannen Johan Gefvert.

Det var i somras som läkarstudenten dömdes till fängelse för att ha våldtagit en annan läkarstudent. 

Domen blev två års fängelse.

Lunds universitet ville stänga av studenten efter rättsprocessen, men får ett nej från förvaltningsrätten.

– Förvaltningsrätten tar i målet inte ställning till om det är lämpligt för den studerande att i framtiden erhålla läkarlegitimation och att arbeta som läkare. Det enda som prövas är om det finns lagliga förutsättningar att avskilja den studerande från läkarlinjen, säger rådmannen Johan Gefvert.

”Utgör inte en risk”

Förvaltningsrätten bedömer att läkarstudenten inte ”utgör en påtaglig risk för andra” i sin utbildningsmiljö, vilket enligt lagen krävs för att stänga av en elev från sin utbildning.

”Att en student har dömts för allvarlig brottslighet är i sig inte tillräckligt för att avskiljas från studierna,” skriver förvaltningsrätten i ett pressmeddelande.

Läkarstudenten har själv överklagat våldtäktsdomen till hovrätten.