Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldtagen 15-årig pojke orkar inte vittna

16-åringen som dömts i tingsrätten har flyttats från förläggningen och har tvångsomhändertagits.Foto: Fritz Schibli
15-åringen våldtogs på en åker sent på kvällen utanför Trelleborg.Foto: Fritz Schibli
Rättsexperten Sven-Erik Alhem ser det som en allvarlig brist att de misstänkta 16-åringarnas advokater aldrig fått möjlighet att ställa frågor till 15-åringen.Foto: Tomas Leprince
15-åringens målsägandebiträde, Jörgen Malmunger, anser det uteslutet att hans klient ska klara av att orka vittna i hovrätten.Foto: Joachim Wall

Den 15-årige pojken bröt samman mitt i natten på flyktingboende i Skåne. Han berättade hur tre 16-åriga pojkar som han delat rum med våldtagit honom på en åker. Dagens Nyheter har i en artikel avslöjat händelsen.

Tingsrätten dömde pojkarna för grov våldtäkt, men den domen har överklagats.

Och att 15-åringen inte orkar vittna kan utgöra ett stort hinder för en fällande dom i även i hovrätten.

I slutet av december förra året kom domen i Ystads tingsrätt. Två av 16-åringarna dömdes till tio månaders sluten ungdomsvård. Den tredje dömdes till åtta månader. Om pojkarna hade varit vuxna hade de dömts till fem respektive fyra års fängelse, enligt tingsrätten. Alla tre nekar till brott.

Domen hade föregåtts av protester från de åtalades advokater. Samtliga hade krävt att 15-åringen skulle höras i tingsrätten men han kom inte. Han lär inte heller komma till hovrätten.

Pojken klarar helt inte av att prata om vad som hände på åkern när han var på väg till flyktingboende från Ica Maxi i Trelleborg tillsammans med de tre 16-åringarna.

– Han är svårt traumatiserad på grund av de här händelserna och har kontakt med barnpsyk. Han finns helt annan del av landet. Han bor ensam hos en familj, säger Jörgen Malmunger som är 15-åringens målsägandebiträde.

Varför kommer han inte att vittna?

- Det är helt enkelt så att det här traumat är så djupt. Varje gång han berättar om det upplever han övergreppet rent fysiskt en gång till, säger Jörgen Malmunger.

Tvingades duscha

Det som hände enligt 15-åringen var han slogs omkull på åkern, fick sina byxor nerdragna och våldtogs. Efteråt när de kom till sitt boende ska han ha tvingats duscha av 16-åringarna.

Vid midnatt bröt han samman och berättade för personal vad som hänt. 15-åringen bad också att få lämna hemmet så fort som möjligt för att slippa möta 16-åringarna.

Polis tillkallades och 15-åringen förhördes senare flera gånger. Samtliga förhör videofilmades. 15-åringen hade enligt alla som var närvarande svårt att prata om det som hänt.

Pojken avbröt bland annat förhör och vägrade delta. Det har senare fått allvarliga konsekvenser.

– Vi försvarsadvokater fick aldrig möjlighet att ställa frågor under dessa förhör men räknade med att kunna göra det under förhandlingarna i tingsrätten, säger advokaten Sara Strömvall, ombud för en av 16-åringarna.

Vill att 16-åringarna frias

Men eftersom 15-åringen inte var närvarande i tingsrätten blev det aldrig så. Hon och de två advokaterna som företräder de två andra 16-åringarna har överklagat domen till hovrätten. Samtliga vill frias.

Även åklagaren har överklagat. Hon vill att de tre 16-åringarna ska få skärpta straff.

– De har utfört en grov våldtäkt. Det är allvarligt att flera personer gett sig på honom, både med sexuellt våld och vanligt våld, säger kammaråklagare Emma Sonesson.

Hon är medveten om att 15-åringen inte kommer att klara av att vittna i hovrätten.

– Utifrån den information jag har fått så mår han väldigt dåligt, säger Emma Sonesson.

I samband med tingsrättsförhandlingen protesterade försvarsadvokaterna mot att rättegången skulle hållas utan att 15-åringen fanns på plats för att svara på frågor om vad som hände. Istället fick åklagaren spela upp de videofilmade förhören.

När nu 15-åringens målsägandebiträde uppger att hans klient inte orkar vittna i hovrätten uppstår en komplicerad situation för domstolen.

Fundamentalt viktigt

Även om det normalt inte krävs nya vittnesförhör i en hovrättsförhandling, där man ofta låter rätten titta på videoupptagningar från rättegången i tingsrätten, kan 15-åringens psykiska hälsotillstånd utgöra en brist.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem som tidigare varit överåklagare menar att det är en allvarlig brist att försvarsadvokaterna inte fått möjlighet att ställa frågor till 15-åringen.

– Det är en fundamental viktig sak att man under en videoupptagning av ett förhör, om man befarar att det senare inte går att hålla förhör med personen i domstol, måste bereda försvarsadvokaterna möjlighet att ställa frågor genom förhörsledaren. Man är skyldig enligt Europakonventionen att se till att försvarare får möjlighet att ställa frågor, säger Sven-Erik Alhem.

Om inte det sker så uppstår en brist i polisutredningen, menar han.

– Det är en allvarlig brist. Om man har annan stödbevisning som till exempel tekniska fynd, så kan det möjligen anses vara en fullgod bevisning. Men det tror jag faktiskt inte i det här fallet, säger Sven-Erik Alhem.