Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldsvågen i småstaden: ”Polisen kunde gjort mer”

Den lilla staden Värnamo har fått stora rubriker efter våldsvågen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Polisen i Värnamo berättade under tisdagen om ett lyckat tillslag i slutet av förra året. 

Det har lett till att tre personer åtalas – ett stort steg för polisen i kampen mot våldsvågen i den lilla småländska staden. 

Men alla Värnamobor är inte så nöjda. 

– Detta har lett till att Värnamo inte längre är den lugna, lilla och trygga staden som den var tidigare, tyvärr, säger Miro Dankic, 60.

I den iskalla februarisolen på gågatan i Värnamo hoppas invånarna att polisens framgång med vapen- och narkotikafyndet är början på slutet, att de kriminellas järngrepp på småstadsidyllen kan lätta. Att folk inte längre ska behöva vara rädda för att dras in i våldsamheter. 

– Det är klart det är bra att de får tag i dem, det är det ju förstås. Men jag tycker nog att polisen kunde ha gjort mer. De borde ha satt ner foten direkt, det har ju pågått länge, säger en man som inte vill framträda med namn och bild.

Håkan Boberg förstår kritiken men anser att arbetet ändå varit framgångsrikt.

– Det här är insatser som tar tid och kräver tålamod.

Håkan Boberg, lokapolisområdeschef i Värnamo, är glad över framgångarna i kampen mot den organiserade brottsligheten men medger att mycket arbete ännu kvarstår.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

”Inte den trygga staden”

Flera av skjutningarna och sprängningarna har inträffat i tätbebyggda områden. Ingen människa som inte har med händelserna att göra och polisen har betonat att risken för att tredje man ska drabbas i våldsvågen är liten. Även om den finns.

När skjutningar och sprängningar inträffar i bostadsområden kommer det närmre, det blir svårt att värja sig.

Läraren Annie Karlsson säger att hon inte varit rädd för egen del men berättar att en kvinna som hon känner hamnade mitt i en av skottlossningarna.

– Själv är jag inte drabbad så, när det händer i en annan del av stan tänker man ”ah tur att jag inte bor där”. Men nu hoppas jag att polisen kan stoppa detta.

Miro Dankic, 60, slår ihop händerna i handskarna och har en intensiv blick när han säger:

– Detta har lett till att Värnamo inte längre är den lugna, lilla och trygga staden som den var tidigare, tyvärr.

Annie Karlsson, 35, lärare, Värnamo: ”Det är förstås bra att man har gjort sådana här framsteg. Men det är kanske bara toppen av ett isberg, jag hoppas man kan göra fler gripanden snart”.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Miro Dankic, 60, depåchef: ”Värnamo är tyvärr inte den lilla, trygga staden längre. Men polisen har gjort ett bra jobb, jag har fullt förtroende”.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Ann Bohlin Andersson, 46, lärare och Lovisa Andersson, 16, student, Nissafors: ”Vi hoppas förstås att ännu fler kan gripas. Det är ett jättebra arbete man har gjort nu när de åtalas”, säger de.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

”Ingen ska behöva vara rädd”

Ann Bohlin Andersson och Lovisa Andersson bor i Nissafors i grannkommunen Gnosjö.  De hyllar polisens arbete mot våldsmännen och hoppas att ännu fler frihetsberövanden kan komma snart.

– Vi märker inte av det så mycket där vi bor, men många pratar om det. Ingen ska behöva vara rädd ute på gatorna, och jag har fullt förtroende för att polisen kan stoppa detta, all heder till dem, säger Ann Bohlin Andersson.