Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våldsrapporterna visar knivar, vapen och hot

2019 har över 100 händelser rapporterats in från de Sydsvenska akutmottagningarna.
Händelserapporter om hot, våld och trakasserier från samtliga akutmottagningar i Skåne, Kronoberg, Halland, Blekinge, Kalmar och Jönköping under 2019.

Kvällsposten har tagit del av alla händelserapporter om hot, våld och trakasserier från samtliga akutmottagningar i Skåne, Kronoberg, Halland, Blekinge, Kalmar och Jönköping under 2019. 

Det är skrämmande läsning om dödshot, en pistol som skymtas i medhavd väska, knivar, en onanerade man, glåpord och patienter som spottar och slåss. 

SLÄNGER KISSFLASKA MOT PERSONALEN

”Patienten är högljudd och utåtagerande. Slår mot personalen och slänger en använd kissflaska mot personalen när denna är färdig med den. I patientens väska väl synlig upphittas också en pistol.”


ONANERAR UPPREPADE GÅNGER

”Hade hand om en patient som upprepande gånger under natten ligger och onanerar i sin säng. Efter toabesöket ropar patienten på mig. Han säger att han vill ha hjälp, jag frågar med vad då? Han drar ner kalsongerna och onanerar och säger med det här.”


LÄGGER SIG PÅ GOLVET FÖR ATT BLI FILMAD

”Pat missnöjd med att skickas hem av doktor. Pat lägger sig på golvet för att bli filmad av anhörig när hon kryper fram i korridoren. Han och patienten förklarar att det är för att visa andra patienter vad det är för något doktorn skickar hem.”


KALLAR PERSONAL FÖR FITTA OCH HORA

”Patient som är mycket upprörd och missnöjd med vården och bemötande från personal. Verbalt mycket otrevlig, kallar personal för bland annat rasist, fitta och hora. Anhörig till Patient hotar undertecknad med stryk om pat. blir utskriven under dagen alternativt att ge undertecknad en lavett redan nu.”


HOTAR MED KALASJNIKOV

”När undertecknad förklarar att patienten får lämna på eget bevåg om han inte vill vänta på läkaren så blir han arg och säger att han tänker hämta en kalasjnikov och se till att det går lite fortare på det här stället.”


PUMPAR HANDSPRIT I KAFFEKOPP

”På kamerorna ser ordningsvakten att X har stulit en flaska handsprit och pumpar sprit i sin kaffekopp. Ordningsvakten tar ifrån X spriten. Cirka 10-15 minuter senare ser återigen ordningsvakten i kamerorna att X har en spritflaska i väskan och pumpar ner i sitt kaffe.”


VILL DÖDA ALLA

”Medans han går mot utgången säger ha att han vill döda alla på Halmstads sjukhus för att alla är så otrevliga. Sen knuffar patienten till mig hårt och trycker sitt finger mot mitt bröst och ansikte mot ansikte och säger ”du, sådana som du, jag kommer hitta dig och jag kommer döda dig, hör du mig”?”


ANHÖRIGA ÄR STÖKIGA

”Patient som kommer med ett stort gäng anhöriga. Anhöriga är stökiga på akuten, vill ej lyssna på personalens uppmaningar och kallar personal glåpord (fitta).”


 HITTAR EN KÖKSKNIV

”Under tiden undertecknad skriver på patienten ser jag att patienten reser sig upp och kastar något som klingar till i papperskorgen. När vi städar i undersökningsrummet och ska tömma papperskorgen finner vi en kökskniv på ca 20 centimeter som patienten har slängt där och har haft på sig under hela besöket.”


SLÅR SIG SJÄLV I HUVUDET

”Patient blir aggressiv och hotfull verbalt kl 05.30 när han ber om en sömntablett men blir nekad. Han slår sig själv i huvudet och lämnar rummet. Skriker åt personalen, spottar på golvet och lämnar akuten.”


SLOG UNDERSKÖTERSKAN

”Hon blev då agiterad, slog den ena undersköterskan på armen med öppen hand och kastade därefter sin handväska efter henne. Båda undersköterskorna backade då ut ur rummet varpå hon hoppade ur sängen och slängde sopställnig och handskar efter dem. Därefter gick patienten ut i korridoren och slog den ena undersköterskan i bröstkorgen med knuten näve. Då undersköterskan tog tag i hennes båda armar, spottade patienten henne i ansiktet.”


DRAR FRAM EN KNIV UR RYGGSÄCK

”Plötsligt reser han sig från britsen, tar några steg bort mot sin ryggsäck som står på ett rullbord. Ur ryggsäcken drar han fram en stor kökskniv och rispar sig i vänster armveck.”


ANHÖRIG BANKAR OCH SLÅR

”Med tiden samlar det på sig med anhöriga och är till slut uppe i 15 st i stora väntrummet. En av dessa anhöriga går när han kommer in på akutmottagningen fram mot luckan och vräker sig in med hela överkroppen och bankar och slår i skrivbordet samtidigt som det uttalas hot mot personal. Efter detta går samma person till dörren mellan väntrummet och akutmottagningen och rycker då sönder dörren så dörrhandtaget lossnar varvid mannen därmed har ett järnrör i handen som vapen.” 


AGGRESSIV OCH VÅLDSAM

”När jag skulle ta venösa prover så blev patienten aggressiv och våldsam. Tar tag i mina händer och vrider dem och knuffar mig bakåt så jag slår i ett rullbord och en monitor. Patienten lyfter sin högra näve och är på väg att utdela ett knytnäveslag men då hinner hans pappa emellan och tar tag i patienten.”


HOTAR ATT BRÄNNA NER SJUKHUSET

”Man kommer in som intox. Han ringer polisen och säger att någon ska mörda honom här på akuten. Han går in på toa i väntrummet och tycker att han känner sig trygg där. Hotar med att bränna ner hela sjukhuset genom att tända eld på papperskorgen. När polisen till slut lyckas locka ut honom från toa har han försökt att elda toapapper och det ligger sotflan från rullen på golvet och runt toastolen.”


LARMET FRÅN AKUTEN: ”PERSONALEN ÄR RÄDDA” 


Foto: Skärmdump