Nazismen inifrån: ”Jag säkrar rasens överlevnad”

Vi har tillsammans med Expo kartlagt de mest aktiva nazisterna i södra Sverige.
Den 1 juni 2019 uppstår ett våldsamt bråk i Lund när NMR attackerar Vänsterpartiets bokbord i Lund, där en riksdagskvinna kampanjar.
Foto: Victor Pressfeldt

Våldsam attack mot en riksdagsledamots kampanj.

Angrepp mot Almedalen-besökare.

Hängda dockor utanför kommunhus.

Kniv- och machetebeväpnade aktivister.

Så ser vit makt-aktivismen ut i södra Sverige, som drabbats av flera dåd senaste åren.

Vi har tillsammans med Expo kartlagt de mest aktiva nazisterna i regionen.

– Som kvinna förväntas jag säkra rasens överlevnad, säger en NMR-aktivists anhörig som nu ger oss en inblick från insidan av den nazistiska rörelsens starkaste fäste.

– Er tid går mot sitt slut, vi kommer en dag att gripa makten, säger kampgruppschefen Daniel Gerdås.

En stor familj”.

Så beskrivs nazistiska Nationella motståndsrörelsen (NMR) av en kvinna som är anhörig till en aktivist. Men också som en sekt som liksom jihadiströrelser sprider bilden av ett pågående krig som kräver aktioner och offer.

– De är förbjudna att prata med utomstående om många saker som sägs eller görs inom gruppen. De håller sig också så gott det går till sina egna och uppmuntras att vända ryggen till samhället för att viga sitt liv åt kampen i stället, säger kvinnan.

Enligt Säpo är NMR ett av de allvarligaste hoten mot Sveriges säkerhet.

Därför har vi tillsammans med Expo kartlagt de mest aktiva inom NMR:s södra avdelningar.

Det är så vi kommer i kontakt med den anhöriga.

Efter att hon garanterats källskydd och anonymitet är hon beredd att ge en bild inifrån NMR.

Hon säger att NMR:s medlemmar förväntas offra livet vid ett kommande raskrig. Att de ser sig själva som en liten grupp upplysta människor med ”den enda sanna vägen”.

Riskerar bli en fara för samhället genom våldsdåd

– Det är absolut farligt med en samling fanatiska individer som inte skyr några som helst medel för att nå sina mål. Min upplevelse är att där finns gott om labila personer som riskerar att bli en fara för samhället genom våldsdåd, säger hon.

Aktioner mot politiker, kommunhus och journalist

En natt i slutet av september 2019 går tre nazister maskerade med huvor fram till ett radhus i Lund.

Inne i huset är ljusen släckta. De boende är ovetande om att svartklädda nazister går strax utanför bostaden.

Den höstnatten tömmer nazisterna säckar med skräp vid en politikers hus och vid en journalists bostad. Aktionerna filmas och läggs upp på nätet 

Några månader tidigare, den 1 juni, attackerar nazister Vänsterpartiets bokbord på Stortorget i Lund.

Efteråt slåss nazisterna med en annan grupp motdemonstranter. De använder bland annat fanor som tillhyggen. Sex grips och fem av dem anhålls misstänkta för  misshandel och våldsamt motstånd.

En morgon i mitten av november vaknar invånare i Skurup, Ronneby och Båstad till synen av dockor i naturlig storlek hängda i snaror, utanför kommun- och stadshusen, med högerextrema budskap intill.

De tre attentaten har en sak gemensamt: alla har begåtts av Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i södra Sverige.

Morgonen den 15 november 2019 möttes kommunanställda i Ronneby, Skurup och Båstad av en obehaglig syn: dockor i naturlig storlek hängda i snaror och med ett budskap från NMR intill.
Foto: Läsarbild: Kasper Almadani
Expressens Federico Moreno har granskat den nazistiska verksamheten i Sydsverige.

Under en månads tid söker vi ett tjugotal NMR-aktivister via telefon, mejl, sociala medier, brev, deras advokater och organisationens pressavdelning.

Majoriteten har valt att inte kommentera.

Tre meddelar att de hoppat av NMR.

– Det är ett avslutat kapitel, säger en av dem.

”Vi kommer en dag att gripa makten”

Simon Lindberg, NMR:s högste ledare, svarar kort.

Jag har flertalet bättre saker för mig än samtal med ”journalister” från judisk slaskmedia”.

Daniel Gerdås, kampgruppledare i NMR:s sydligaste avdelning, Näste 3, svarar:

Er tid går mot sitt slut

Lägg detta på minnet, er tid går mot sitt slut. Vi kommer en dag att gripa makten och efter år av hat och förtryck mot det svenska folket kommer du och dina gelikar att ställas till svars för era vidriga brott i den framtida folkdomstolen”.

Flera passade inte in i stereotypen av en nazist

NMR-aktivistens anhöriga säger att hon upplevt uppmuntran och bekräftelse inom organisationen - på grund av att hon är kvinna i en rörelse där kvinnor är färre än männen.

– Samtidigt upplevde jag att det i vissa sammanhang var svårare att komma till tals som kvinna då vi inte betraktas som lämpliga politiska ledare utan förbehålls rollen som mödrar och förväntas säkra rasens överlevnad genom kärnfamiljen, säger hon.

En sak som överraskade henne var att flera hon mötte genom rörelsen inte passade in i ”stereotypen av en nazist” utan snarare var ”putsade, vältaliga och ödmjuka”. 

Daniel Gerdås är kampgruppschef. Han har filmats när han jagat antirasister under en demonstration i Tammerfors, Finland.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Daniel Gerdås, 32 år, kampgruppschef i Näste 3.Har deltagit i knivslagsmålsövningar och filmats när han jagat antirasister under en demonstration i Tammerfors, Finland. Greps den 29 juni 2019 misstänkt för misshandel när nazister drabbade samman med motdemonstranter i Lund.
Foto: Expo

Greps med machete

De senaste åren har skånska NMR-aktivister försökt köra på irakiska demonstranter i Malmö, gett sig på Almedalen-besökare, flera har dömts för våldsamt motstånd och hets mot folkgrupp och en av aktivisterna har gripits beväpnad med machete när han hängde upp en NMR-banderoll.

I december 2016 avgick kommunstyrelsens ordförande i Skurup på grund av hot från nazister. En septembernatt satte någon eld på hans bil utanför bostaden när kommunalrådet och hans barn låg och sov. Dådet utreddes som mordbrand då bilen stod så nära huset att det var risk att elden skulle sprida sig. På fasaden till huset hade NMR:s symbol sprejats.

I oktober 2018 fick en fritidspolitiker med judiskt påbrå i Lund sitt radhus totaltförstört i en misstänkt anlagd brand. Även den gången hittades en NMR-symbol intill platsen men ingen har åtalats för dådet.

I oktober 2019 utsätts Hörby, Kristianstad, Svalöv, Eslöv, Trelleborg, Skurup, Vellinge och Båstads kommunhus för hot från NMR:

I denna byggnad finns folkförrädare! [...] Till politikerna i denna byggnad: Ni kommer att få betala för era vidriga brott mot det nordiska folket när ni ställs inför rätta i den framtida folkdomstolen”, löd delar av hotet.

Den 7 december ställer RFSL i Kristianstad in en planerad pubkväll, efter att en docka med en kniv stucken i sig, täckt med låtsasblod och med ett homofobiskt budskap bredvid, hittas utanför lokalen.

Det är inte första gången RFSL i Kristianstad drabbas. 2006 attackerades RFSL i den skånska orten av nazister i ett dåd som NMR:s nuvarande ledare Simon Lindberg dömdes för.

Aggressivitet - ett svaghetstecken

I NMR:s propaganda ger organisationen ofta en grandios bild av sig själva.

I riksdagsvalet 2018 fick NMR dock bara 2 106 röster.

2018 ökade aktiviteterna inom vit makt-miljön, där NMR dominerar, från 2 660 stycken 2017 till 3 939 under 2018, har Expo rapporterat.

2019 tycks de ha minskat.

Enligt NMR-aktivistens anhörig är aggressiviteten ett svaghetstecken.

Aggressiva för att bevisa en maktställning

– Jag skulle säga att de har försvagats markant sedan valfiaskot. De blir mer aggressiva för att göra sig hörda och bevisa en maktställning. Det har de gjort genom att bland annat ge sig på journalister, RFSL-lokaler, använda hotfull rekvisita som snarbeklädda dockor, och så vidare, säger hon.

NMR själva hävdar att en fristående grupp ligger bakom en del av de nämnda dåden.  

– Jag kan dock garantera dig att så inte är fallet, säger hon.

Vit makt-miljön har inspirerat till förödande dåd under 2000-talet

Säpo varnade 2019 för ökat högerextremt våld, att Vit makt-miljön som NMR tillhör växer och att risken ökar för att individer kan inspireras att begå attentat eller grova våldsbrott.

Enligt Säkerhetspolisen gynnas våldsam högerextremism av hätsk retorik och ökad polarisering och riskerar att gå från något extremt till något som uppfattas som normalt.

Vit makt-miljön har redan under 2000-talet inspirerat till förödande dåd runtom i Sverige.

Däribland Peter Mangs dåd i Malmö, den grova misshandeln av antirasisten Showan Shattack på Möllevången 2014 och Anton Lundin Petterssons attack på grundskolan Kronan i Trollhättan där tre personer miste livet.

2013 attackerades den nigerianske mannen Fidel Ogu i Hökarängen i Stockholm och knivhöggs så illa att han var sekunder från att dö, i ett dåd där tre nazister var misstänkta men friades.

Nazist byggde mordvapen och kartlade journalister

2017 dömdes nazisterna Viktor Melin, Jimmy Jonasson och Anton Thulin med kopplingar till NMR för bombdåd i Göteborg.

Två av dem hade utbildats av en paramilitär grupp i Ryssland varav en, Anton Thulin, nyligen utvisades från Polen där han befann sig för att öva sig i att hantera vapen av samma slag som användes i Christchurchmassakern på Nya Zeeland, enligt AP.

2018 dömdes NMR-aktivisten Peter Holm i Sundsvall till fängelse för bland annat grovt vapenbrott. Hemma hos Holm hade polisen funnit en kartläggning av två lokala journalister samt en attachéväska med en knapp i handtaget som skulle avfyra en pistol.

”Farlig och toxisk”

NMR-aktivistens anhörig säger att hon gått från att se nationalsocialismen som en sund ideologi till att betrakta den som ”farlig och toxisk”.

Vi behöver lära oss att se varandra för vad vi är

– Att värdera kompetens och samhällsnytta hos en individ enbart utifrån genetik är extremt ensidigt och missvisande. Jag tror att grundproblemet är just människans behov av grupptillhörighet och kategorisering. Vi behöver lära oss att se varandra för vad vi är, en delad mänsklighet med samma grundläggande behov, säger hon.


De mest aktiva nazisterna i NMR:s södra avdelningar:

Christoffer Svärd

Foto: Expo
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

31 år. Dömd för brott mot knivlagen. Har även dömts för våldsamt motstånd och vållande till kroppsskada. Greps den 1 juni 2019 misstänkt för misshandel efter attacken mot Vänsterpartiets bokbord i Lund.


Tobias Malvå

Foto: Polisens förundersökning. / Polisen

44 år. En av Skånes ledande nazister. Har fällts för grova hot mot politiker, försök till grov misshandel och har 2019 åtalats för hets mot folkgrupp. Försökte starta upp medborgargardet Soldiers of Odin i Trelleborg. Greps den 1 juni 2019 misstänkt för misshandel efter attacken mot Vänsterpartiets bokbord i Lund.


Magnus Wardmo

Foto: Expo/ Mickan Palmqvist / © Mickan Palmqvist. All rights reserved.

50 år. Ledare för NMR i Småland. Riksdagskandidat och så kallad nästeschef för NMR. Har dömts till fängelse flera gånger. Bland annat 2006 i 1,5 år för försök till grov misshandel. Dömdes 2018 för hets mot folkgrupp, ohörsamhet mot ordningsmakten. Han även dömts för olovlig körning och rattfylleri. Talade i Almedalen 2017.


Simon Lindberg

Foto: FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN

36 år. Ledare för NMR sedan 2015. Dömd till fängelse för misshandel efter att han och andra nazister misshandlat RFSL-representanter som delade ut kondomer i sin lokal.

2018 dömdes han för hets mot folkgrupp efter att ha höjt sin högra arm och ropat Hell seger flera gånger när han hållit tal på Mynttorget i Gamla stan.


Freddy Nerman

Foto: Expo

29 år, Ystad.

Dömdes 14 oktober 2019 för hets mot folkgrupp och för våldsamt motstånd. Chef för Näste 3, som omfattar Skåne och Blekinge. Slog ned och sparkade förbipasserande när nazister drabbade samman med motdemonstranter i Lund 1 juni 2019.


Kim Mauritzon

Foto: Jonathan Leman/Expo.

29 år. Dömdes i mars 2019 för vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Attackerade ihop med nazister från Svenska motståndsrörelsen, beväpnade med sköldar, påkar och glasflaskor, ett antal vänsteraktivister från Revolutionära Fronten (RF) i Kristianstad år 2010.


Marcus Hansson

Foto: Expo

31 år. Har en ledande roll i nästet. Ansvarig utgivare för NMR:s medieverksamhet.

Syns i NMR:s eget material från en aktion mot en Lundapolitiker och en journalist 2019, där Hansson är maskerad men kan identifieras genom kläder och attribut. Greps 1 juni 2019 misstänkt för misshandel när nazister slogs med motdemonstranter i Lund. 


Sebastian Elofsson

Foto: Expo

24 år. Kampredaktör i NMR:s medieverksamhet. Har deltagit i aktion i Tomelilla. Greps 1 juni 2019 misstänkt för misshandel när nazister slogs med motdemonstranter i Lund.


Daniel Gerdås

Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Kampgruppschef. Gift med NMR-ledaren Simon Lindbergs syster. Har synts på bild när han deltagit i knivslagsmålsövningar och filmats när han jagat antirasister under en demonstration i Tammerfors, Finland.

Greps 1 juni 2019 misstänkt för misshandel när nazister slogs med motdemonstranter i Lund.


Anne Simble

Foto: Expo

32 år, Dömdes 14 oktober 2019 för våldsamt motstånd under en flygbladsutdelning i Gislöv. Har deltagit i aktioner i Tomelilla. Deltog i den stora nazistiska demonstrationen i Helsingfors i december 2019.


Zacharias Hortén

Foto: Expo

25 år. Håller i medieverksamhet som drivs av NMR. Stod med kamera i hand när nazister drabbade samman med motdemonstranter i Lund 1 juni 2019.


Emil Sjöström

Foto: Expo
Foto: Mickan Palmqvist / © Mickan Palmqvist, All Rights Reserved.

32 år. Dömd för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med NMR:s demonstration i Göteborg den 30 september 2017. Har även dömts för rattfylleri och ringa narkotikabrott. Kandiderade 2014 till kommunfullmäktige i Västervik för Svenskarnas parti.

Så har vi jobbat

 Säkerhetspolisen har pekat ut Vit makt-miljön som ett centralt hot mot Sverige. Säpo ser en ökad risk att individer inom den miljön kan inspireras att begå attentat eller grova våldsbrott. 


 Den största organisationen inom den svenska Vit makt-miljön är NMR. Vi har därför, tillsammans med Expo, kartlagt aktivister i södra Sverige där ett stort antal nazistaktioner utförts senaste åren.


 Vi har kartlagt vilka aktivister som deltagit i aktioner under 2019.  Sedan har vi valt att bara publicera namn och bild på de allra mest aktiva.


 Vi har i över en månads tid sökt alla via brev, mejl, telefon, personernas advokater, sociala medier och NMR:s pressavdelning.


 Under arbetets gång berättar flera personer att de lämnat Vit makt-rörelsen. Dessa nämns därför inte i reportaget.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!