Under valborg fylls Stadsparken med tusentals studenter som vill fira in våren. Foto: PEO MÖLLERUnder valborg fylls Stadsparken med tusentals studenter som vill fira in våren. Foto: PEO MÖLLER
Under valborg fylls Stadsparken med tusentals studenter som vill fira in våren. Foto: PEO MÖLLER
Förra året samlade 30 000 människor för att fira valborg i Lund Foto: Fritz Schibli / Fritz SchibliFörra året samlade 30 000 människor för att fira valborg i Lund Foto: Fritz Schibli / Fritz Schibli
Förra året samlade 30 000 människor för att fira valborg i Lund Foto: Fritz Schibli / Fritz Schibli

Valborg 2018 i Lund: Så maxar du firandet

Publicerad

Vintern är borta och våren och värmen är här.

Samtidigt närmar sig valborg med stormsteg.

Här är Kvällspostens guide till årets vårliga valborgsfirande i Lund.

Valborg i Lund är en stolt tradition och precis som vanligt kommer stan högst sannolikt att krylla av ... studenter - och många andra - under det vårystra firandet.

Och vill du fira som en traditionsenlig student ska du förstås börja dagen med en spontan picknick i Stadsparken. Förra året samlades runt 30 000 glada studenter för att fira in våren i parken tillsammans med alla andra, enligt uppgifter från kommunen.

Det brukar såklart vara långa köer till bajamajorna. Foto: Fritz Schibli

Valborg 2018 i Stadsparken

De som brukar komma på picknick är vanligtvis studenter men alla är välkomna att delta.

Det är enkelt att vara med att fira, eftersom det enda man egentligen behöver är att ta med sig det man vill dricka och äta under vårfirandet.

Kom ihåg att ta med stolar om ni vill sitta bekvämt under firandet. Men glöm inte ta med stolarna från parken. 

Valborg en röd dag?

Eftersom valborg infaller på en måndag i år är det en vanlig arbetsdag och alltså inte någon röd dag. 

För de som jobbar men fortfarande vill fira in våren anordnas också ett mer traditionellt firande under kvällen i Stadsparken. 

Åsa Jensen är projektledare för arrangemanget och är glad över att de som uppträder i år är verksamma i området. 

– De som håller i underhållningen är verksamma i Lund, vilket så klart är roligt. Margareta Larsson är en fantastisk historieberättare så jag hoppas att hennes vårtal blir fint, säger hon.

Under kvällen ordnas ett mer traditionellt valborgsfirande i Stadsparken. Foto: Colourbox

Valborg tradition i Lund

Kvällsfirandet startar klockan 20 och kommer bland annat innehålla à cappella sång från Pros & Cons och vårtal av Margareta Larsson. 

I samband med att brasan tänds kommer gruppen Favilla bjuda upp till en sprakande eldshow.

– Valborg har blivit en rolig tradition i Lund där så många människor samlas och firar tillsammans. Allt från studenter under dagen till barnfamiljer på kvällen, det är härligt, säger Åsa Jensen.

Relaterade ämnen
Elin Salenstedt
Elin Salenstedt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag