Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilkaos i turistidyllen – ambulans blockeras

Trängsel på bussar gör resenärerna oroliga.
Bilder från en av badplatserna visar hur trångt det är på vägarna.
Foto: Birthe Parkhagen
Väktare har satts in för att lösa situationen.
Foto: Birthe Parkhagen
Bild från Österlen under fredagen.
Foto: Birthe Parkhagen
Birthe Parkhagen, kommunpolis i Simrishamn, uppmanar besökare att inte välja de populäraste badstränderna på Österlen.
Foto: Privat

Polisen slår larm om parkeringskaoset på Österlen.

Bilar står felparkerade i anslutning till badstränder – och räddningsfordon riskerar att inte kunna rycka ut vid drunkningar.

– Människor måste förstå att det kan vara deras nära och kära som kan hamna i en situation där de inte får hjälp, säger Birthe Parkhagen, kommunpolis i Simrishamn.

Människor från stora delar av Sverige strömmar till Österlen under sommarmånaderna – och intresset är särskilt stort i år med tanke på reserestriktionerna utomlands.

Men trycket på turistidyllen har på vissa platser blivit för stort, och polisen slår nu larm om stora problem med felparkerade fordon i anslutning till stränder.

– Kommer det ett drunkningslarm från någon av de här populära badplatserna kommer räddningsfordon inte att kunna ta sig till platsen, säger Birthe Parkhagen, kommunpolis i Simrishamn.

”Riktigt kaotiskt”

Främst handlar det om badplatserna Haväng, Sandhammaren, Borrby strand, Kyhl strand och Knäbäckshusen, dit vägarna är smala.

– Tidigare år har vi haft drunkningslarm där räddningstjänsten inte har kunnat komma fram med bilen, utan de har behövt springa en lång bit för att komma fram till vattnet, säger hon.

Gunnel Karlstedt jobbar i Sandhammarkiosken och vittnar om en problematisk situation hela dagarna.

– På förmiddagarna när alla ska parkera kan det bli kaos. Redan vid elva kan det bli fullt på parkeringen och folk börjar köra helt galet, säger hon och fortsätter:

– Bilar står där man inte får stå och ingen kan röra på sig. Det är riktigt kaotiskt. 

”Mer än någonsin tidigare”

För att råda bot på kaoset har polisen tagit hjälp av väktare som är på plats vid en av badstränderna för tillfället. Dessutom befinner sig en polispatrull vid Knäbäckshusen.

– Det brukar vara kaos, men klagomålen vi har fått in i år är mycket, mycket mer än vad det någonsin har varit. Naturligtvis beror det på att fler semestrar hemma, det blir påtagligt i en så liten kommun som vår, säger Birthe Parkhagen.

Kaoset drabbar även lantbrukare som inte kan få fram nödvändiga transporter till sina djur.

Både polisen och Simrishamns kommun uppmanar besökare att välja andra stränder än de mest populära.

– Vi har mellan sju och tio mil med stränder där man får bada. Om möjligt, välj en annan, säger hon.

TV: Kritiken mot festerna i Båstad

”De borde hålla sig borta i coronatider”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!