Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vakt anklagas för övervåld mot barn

Ordningsvakten anklagas för övervåld på Malmö centralstation.
Foto: Christian Örnberg

Här sätter sig ordningsvakten på nioåringen - och trycker ner hans ansikte i det hårda stengolvet.

Händelsen utspelade sig i fredags kväll sedan två pojkar uppges ha stoppats på ett tåg efter att ha plankat.

Sydsvenskan har fått tag på en film som visar händelseförloppet, och pratat med vittnen som hävdar att vakten också dunkade pojkens huvud mot marken så att det ekade i hela vänthallen.

– De inblandade personerna är tagna ur tjänst. Vi måste utreda vad det är som har hänt, för som det ser ut i videon så ser det inte bra ut, säger Anders Lönnebo, Vd för Svensk Bevakningstjänst där vakterna är anställda, till Expressen.

Sydsvenskan skriver att händelsen, som utspelade sig i fredags kväll, sågs av flera vittnen.

Två unga pojkar som uppges ha avvikit från ett HVB-hem ska ha stoppats på tåget när de försökte planka.

Därefter ska en brutal behandling av den ene av dem, en nioårig pojke, ha tagit sin början när ordningsvakten enligt vittnen tryckte ner hans ansikte i stengolvet och dunkade det så hårt mot marken att det ekade i hela vänthallen, uppger tidningen.

Pojken ska ha gråtit och haft svårt att andas av stryptaget som vakten lade på honom, och han ska också ha hållit för munnen på honom.

Den andre, något äldre pojken, ska ha försökt stoppa vaktens framfart, men då själv fått en armbåge i ansiktet, enligt ett av tidningens vittnen.

Tagna ur tjänst

Ingen av pojkarna ska ha pratat svenska och uppges inte ha förstått vad ordningsvakterna ville dem.

Enligt Jernhusen, som äger centralstationen, ska de båda pojkarna ha varit efterlysta och försökt fly, och enligt Svensk Bevakningstjänst där väktarna är anställda, visar den film som nu sprids efter händelsen bara en del av förloppet.

Vd Anders Lönnebo berättar för Expressen att de två ordningsvakterna nu är tagna ur tjänst.

– Jag har inte pratat med dem men naturligtvis kommer vi utreda vad det är som har hänt, säger han.

Lönnebo tycker att det filmen visar ser oacceptabelt ut.

– Vi kommer naturligtvis utreda det. Det finns så klart mer i den här historien och en orsak till att de behövde lägga ner pojken. Men vi kan inte acceptera att man använder mer våld än vad som krävs i en sådan här situation, säger han.

Anmält pojken

Dock ska ordningsvakterna ha hävdat att det förekommit våld även från pojkarnas sida.

Lönnebo säger också att det finns en möjlighet att de filmer som finns bara visar delar av sammanhanget och är ihopklippta med en felaktig kronologi.

En av ordningsvakterna har polisanmält nioåringen för våld mot tjänsteman, en utredning som lades ner direkt på grund av hans ålder, skriver Sydsvenskan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!