Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vägrar omplaceras – reportern får sparken

Stödet för förre nyhetschefen Anders Kauranen och reportern Berit Önell är massivt. Bilden är från det seminarium arrangerat av Föreningen grävande journalister som anordnades i maj med anledning av Norra Skåne-skandalen och samlade över 100 journalister. Anders Kauranen är omplacerad och arbetar på lokalredaktionen i Sjöbo.Foto: Ludvig Thunman

Norra Skåne-journalisten Berit Önell får sparken. Hon tackar nej till tidningens erbjudande om en ny tjänst - som hon menar är rena bestraffningen. Det innebär att hon nu har fått besked om uppsägning.

– Vi kommer givetvis att begära förhandlingar, säger facket.

– Jag har blivit erbjuden en tjänst i Perstorp som gick ut på att göra tre gratistidningar. Jag kan inte acceptera att erbjudandet är en bestraffning, säger Berit Önell.

Arbetsgivaren vill göra gällande att erbjudandet är frukten av en omorganisation på Norra Skåne, enligt Berit Önell.

– Men då kan de inte säga att tjänsten bara är inrättad för mig. Och det sade de vid mötet med mig. Fackets vice ordförande var med och har hört yttrandet, säger hon.

Vd:n Lars Joel Eriksson ska ha sagt att det är "en principfråga" att Berit Önell inte längre ska arbeta i Hässleholm och tackar hon nej till tjänsten i Perstorp är det oklart vad som händer med satsningen där eftersom den är kopplad till reportern.

Kritiseras av facket

Omplaceringen och hela förfarandet är starkt ifrågasatt av Journalistförbundet, SJF, och de centrala förhandlingarna mellan tidningen och SJF avslutades i oenighet 14 juli.

Förslaget är det andra i ordningen och skickades till Berit Önell under hennes semester i strid med gällande regler.

– Det låg ett brev med det formella erbjudandet när jag kom hem från en tältsemester på fredagen. Jag hade betänketid till i måndags. Men eftersom det inte var korrekt hanterat utsträcktes betänketiden.

– Det här är ett ganska humant avslut på den här historien. Relationen mellan Berit Önell och chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk har varit ett arbetsmiljöproblem, säger Skånskans vd Lars J Eriksson.

Facket har ju anmält er som ett arbetsmiljöproblem?

– Det är helt ogrundat. Journalistfacket har ju som bekant en stark kåranda, säger Lars Joel Eriksson.

"Jag tänker inte ge upp"

Det lokala facket hävdar att uppsägningen är olaglig.

– Vi tycker att hela situationen är förfärlig, och kommer givetvis att begära förhandlingar, säger Lisa Winqvist, som är ordförande i den lokala klubben på Norra Skåne.

I går kväll svarade Berit Önell att hon tackar nej till erbjudandet, och två och en halv timme senare meddelade arbetsgivaren att hon var arbetsbefriad i väntan på uppsägning.

Enligt Berit Önell kan vare sig förbundet eller hon själv se på vilken saklig grund uppsägningen vilar, och sista ordet är inte sagt.

– Jag tänker inte ge upp, säger reportern.

Berit Önell strider inte bara för egen sak. Att valda politiker kan utöva påtryckningar mot den lokala tidningen, och få med sig ägarna mot sina egna journalister är ett problem.

– Jag har ju JO- och JK-anmält politikerna, inte som privatperson, utan som journalist, och det naturliga hade varit att jag hade arbetsgivaren på min sida.