Vägrade skaka hand – bråket avgörs i domstol

Kunskapsskolan i Helsingborg.
Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP
Lärarvikarien Fardous El-Sakka kräver Kunskapsskolan på 120 000 kronor.
Foto: PRIVAT

Lärarvikarien Fardous El-Sakka ville inte skaka hand med sina manliga kolleger.
Då fick hon inte längre jobba kvar på Kunskapsskolan i Helsingborg.

Nu kräver hon skolan på 120 000 kronor i diskrimineringsersättning, skriver Sydsvenskan.

Det var när lärarvikarien Fardous El-Sakka i Helsingborg inte ville skaka hand med sina manliga kolleger som hon inte längre fick jobba kvar på skolan. 

Förhandlingarna hölls i Arbetsdomstolen i Stockholm under tisdagen och onsdagen, och den 11 april faller domen. Den kan vara vägledande för många liknande ärenden i Sverige. 

– Alla religiösa manifestationer lyder inte under skyddet enligt Europakonventionen, handskakning är en så perifer handling att den inte skyddas av religionsfrihet, säger arbetsrättsjurist Lars Bäckström som företräder Helsingborgs stad och skolan till Sydsvenskan. 

Europakonventionens artikel 9 säger att var och en har rätt att utöva sin tro "genom gudstjänst, undervisning, andaktsövningar och iakttagande av religiösa sedvänjor". 

Komplicerat mål

Målet är väldigt komplicerat. Arbetsdomstolen ska nu försöka beta av de många olika frågorna i tvisten, som dels kan handla om direkt diskriminering att vägra skaka hand med en person av motsatt kön - och dels om indirekt diskriminering om att kravet på handskakning kan drabba en viss grupp. 

Skolan anser att hon själv valt att gå

Nu måste Arbetsdomstolen också komma fram till om lärarvikarien tvingats sluta, eller om hon själv valt att gå. 

– Det är flera olika ganska komplicerade rättsfrågor som domstolen måste ta ställning till. Den här domen är viktig, säger Lars Bäckström till Sydsvenskan. 

Skolan anser att hon inte var anställd, och att lärarvikarien själv valt att gå när hon fått veta skolans värdegrunder. 

Kvällsposten har varit i kontakt med Fardous El-Sakka, men hon väljer att inte kommentera. Hon har dock inget emot att tidningen skriver om händelsen. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!