Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vägrade skaka hand
– blev av med jobbet

Ett företag i Eslöv ska utredas av diskrimineringsombudsmannen, DO.

Mannen som har anmält företaget menar att han blev av med jobbet eftersom han av religiösa skäl inte ville skaka hand med sina kvinnliga kollegor.

Mannen arbetar på bemanningsföretag och hyrdes under förra året ut till företaget i Eslöv. I sin anmälan till DO skriver mannen att han redan första dagen på den nya arbetsplatsen hade förklarat att han var muslim och att han inte skakade hand med kvinnor på grund av religiösa skäl.

Mannen berättar att han sedan dess ignorerades av de nya kollegerna på företaget och att han därför inte fick en ordentlig introduktion till arbetet.

Anmälde företaget till DO

Efter en tid tog mannen kontakt med en av cheferna i Eslöv för att prata om situationen men kort därefter valde företaget att avsluta hans kontrakt.

Mannen anser att han har diskriminerats på religiösa grunder och har anmält händelsen till diskrimineringsombudsmannen. Nu vill DO att företaget ska svara på flera frågor om varför mannen inte fick utbildning när han började och varför han fick sluta.

I ett liknande fall från 2006 förlorade en muslimsk man sin ekonomiska ersättning från Arbetsförmedlingen sedan han under en anställningsintervju hade vägrat skaka hand med en kvinna på grund av sin religion.

Händelsen anmäldes till DO och Stockholms tingsrätt slog fast att Arbetsförmedlingen hade diskriminerat mannen på religiösa grunder. Han fick sedan 60 000 kronor i skadestånd.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!