Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vägrade att ta emot tre asylsökande barn

Östra Göinge kommun riskerar miljonböter.

Östra Göinge vägrade att ta emot tre asylsökande ensamkommande barn.

Kommunen erbjöd inte barnen något boende och riskerar nu att tvingas böta en miljon kronor.

Nu har kommunen på sig en dryg månad att hitta en lösning och upprätta rutiner.

Migrationsverket anvisade tre ensamkommande barn vid tre olika tillfällen till Östra Göinge i nordöstra Skåne under 2014. Men kommunen nekade vid samtliga tillfällen att ta emot barnen.

Kommunen hävdade vid tillfällena att de hade platsbrist.

I Östra Göinge finns ett boende för ensamkommande barn. Men enligt kommunen är boendet fullt och att de därför inte har möjlighet att ta emot fler barn.

I ett yttrande till IVO beskriver kommunen att de inte kan garantera "en vård av god kvalitet".

Men den förklaringen köper inte IVO, som har utrett händelsen.

Kommunen ska "utan dröjsmål" inleda en intern utredning och fatta ett beslut om att erbjuda de ensamkommande barnen en bostad.

Tar inte emot fler ensamkommande barn

IVO begärde att kommunen på något sätt skulle redovisa hur ärendena hanterats, och om kommunen följt de lagar och föreskrifter som finns.

Och Östra Göinge svarade att kommunen inte kommer att ta emot asylsökande utöver de avtal som finns, så länge inte övriga kommuner i landet tar emot lika många som de gör.

"Östra Göinge kommun kommer fortsatt att ta emot flyktingar/asylsökande. Dock bara i enlighet med ingångna avtal eller i det fall då samtliga landets kommuner har nått samma per capita-nivå på mottaganndet som Östra Göinge och att fortsatt behov föreligger", skriver man i yttrandet.

Samma nivå som Östra Göinge

Men argumentet höll inte för IVO som nu har gett kommunen en dryg månad på sig att hantera ärendet och att hitta bostäder till ensamkommande barn.

Om Östra Göinge inte kommit fram till en åtgärd senast den 17 juli tvingas kommunen att betala en miljon kronor i böter, det fastslår kammarrätten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!