Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vägpiraternas nya fula knep – vädjar om hjälp

Ett av vägpiraternas nya knep är att de försöker vinka in bilar för att be om hjälp, men när hjälpsamma människor stannar blir de bestulna. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Foto: Per Wissing / GT/EXPRESSEN
Vägpirater har använt ett flertal olika knep genom åren, ett av de vanligare är när man stoppar en bil och försöker sälja på föraren falskt eller stulet guld.
Foto: Lennart Rehnman / GT/EXPRESSEN

Vägpiraterna vädjar om hjälp.

Men i stället för att ta emot – stjäl bedragarna och försöker lura hjälpsamma människor.

Nu varnar polisen för piraterna.

– Du kan alltid låsa dörren, du behöver inte kliva ur. Öppna fönstret en liten, liten bit och fråga vad de vill, säger Linda Pleym, presstalesperson för polisen Region Syd.

Våren är på väg till Sydsverige. Ett av de tydligaste, men tråkigaste, vårtecknen är trasiga bilar, varningsblinkers och vinkande personer längs vägkanterna. Det är vägpiraterna som börjar sin säsong.

Då ploppar bedragarna upp på de Sydsvenska vägarna.

I Sverige har tillvägagångssättet funnits i ett par år. Ofta står en person längs vägkanten och försöker vinka in bilar.

Naiva och hjälpsamma bilister stannar till för att göra vad de kan – och då slår bedragarna till.

– Det är klart att många vill hjälpa. Men alltid behöver inte kliva ut man behöver inte svara på frågor och man behöver faktiskt inte göra mer än vad du känner. Lita på din intuition. Känns något inte rätt och riktigt, kör därifrån, säger Linda Pleym.

Vägpiraterna försöker sälja på dig falskt guld, stjäl, rånar eller hotfullt tvingar sig till bensinpengar.

Polisen går nu ut med en varning till allmänheten.

Man uppmanar till försiktighet när man stöter på någon som ser misstänkt ut.

– Om man nu har stannat och det visar sig att de inte alls vill ha hjälp, de kanske säljer något eller behöver något annat. Då kan du alltid låsa dörren, du behöver inte kliva ur. Öppna fönstret en liten, liten bit och fråga vad de vill, säger Linda Pleym, och fortsätter:

– Man ska inte vara rädd, men man kan vara uppmärksam på omgivningen. Tänkpå att du aldrig behöver kliva ur, inte ens stanna.

Oftast står vägpiraterna på mindre vägar med lite trafik på. Där menar polisen att man bör tänka sig en extra gång innan man stannar till.

Ofta agerar vägpiraterna i grupp. De flänger omkring på vägarna. Ena dagen är de i Sydskåne och andra inne i Kronobergs län.

– De brukar dyka upp till våren och sommaren. Men jag vet att det fanns en grupp vägpirater för några år som ville sälja falskt guld eller hade slut på bensin. De var ganska hotfulla, man skulle betala bensin till dem. Då var de först i Malmö i några dagar sedan tog de sig upp till Helsingborg, säger Linda Pleym.

Linda Pleym berättar att om det känns konstigt eller obehagligt att stanna ska man givetvis inte göra det. Då är det i stället läge att ringa till polisen och informera dem.

– Om man inte stannar vet man inte varför de står och väntar. Det kan vara bensinstopp och det är ju ingenting som vi hjälper till med, generellt. Är du osäker, får du en känsla av att något inte stämmer går det jättebra att ringa till oss.

Får ni fatt på några vägpirater?

– Det är tack vare att personer som ringer som vi får det. Vi är själva ute och kör en del, men de flyttar ju säkert på sig när vi kommer. De står inte där och viftar. Men om de gör de hittar de nog på en annan förklaring. Vi är beroende att allmänheten ringer och varnar oss.

Andra fall

10 juli 2015 E6 Hjärnarp:

Två personer som Kvällsposten tidigare berättat om körde på motorvägen från Helsingborg till Båstad sent på kvällen.

Vägen var helt tom när duon kom körande – förutom tre vita lastbilar som körde långsamt i rad i högerfilen. Därefter la de sig i vänsterfilen.

– Då gasar lastbilarna helt plötsligt upp. En lägger sig precis bakom oss, samtidigt viftade en av dem med handen utanför rutan, som att de signalerade till varandra. Då satte bilen bakom i gång helljuset så att vi skulle tappa koncentrationen och tvingas oss att bromsa, berättar en av personerna.

Därefter försökte de vita bilarna preja av duon från vägen. Men de lyckades komma undan – efter att ha gasat upp i närmre 150 kilometer i timmen.

4 april 2015 Liatorp:

En tysk kvinna körde under den tidiga lördagsmorgonen av den hala vägen utanför Liatorp. Hon chockades av händelsen och satt kvar i sin bil.

Då svängde en svart Volkswagen Golf upp och två personer gick ut. Kvinnan var övertygad om att personerna tänkte hjälpa henne – men det var helt tvärtom.

Mannen och kvinnan hade nämligen andra tankar.

I själva verket passade mannen, som har närmat sig bilen, på att stjäla kvinnans handväska. Han och kvinnan körde sedan i väg från platsen utan att hjälpa kvinnan. De kom över en del kontanter samt två mobiltelefoner, säger Carl-Gustaf Rask, inre befäl vid Kronobergspolisen.

31 mars 2015 Tutaryd, Ljungby:

En 38-åring var på väg till Skåne när han såg den vita, risiga skåpbilen med varningsblinkers på. Han stannade till för att hjälpa till med vad den ensamma kvinnan nu behövde hjälp med.

Det hade redan mörknat och hon verkade vara ensam med något mekaniskt problem.

– Jag parkerade bakom skåpbilen och gick fram emot den när två män flög ut ur bilen, en på var sida, och rusade emot mig. "Helvete, här är något som inte stämmer", tänkte jag och stack tillbaka till min egen bil, sa han då till Kvällsposten.

Mannen drogs ut från sin bil av männen. Men då reagerade han. 38-åringen tog sin fäljnyckel – och drämde till den ena personen.

Efter det flydde männen fältet.

Så identifierar du vägpirater

- Hur beter sig personerna på platsen? Enligt polisen är det vanligt att vägpiraterna hoppar ut i vägbanan eller framför bilen på oväntade sätt, snarare än att försiktigt försöka vinka in dig till kanten.

– Hur verkar säkerhetstänket? Titta om det finns varningstriangel utlagda och om bilen varningsblinkers är på. Nödställda personer brukar ofta ha den här typen av säkerhetstänkt, däremot inte vägpirater.

– Känns det okej? Lita på din magkänsla och dina spontana intryck av situationen. Känner du dig tveksam är det bättre att köra förbi och i stället larma polisen.

Metoderna

GULDBYTAR-METODEN

Ett knep många vägpirater använder sig av är att de hänger på ett värdelöst halsband på någon - gärna en äldre kvinna - och samtidigt stjäl ett riktigt. De kan agera under förespeglingen att de vill sälja smycket. Guldbytarna närmar sig på ett trevligt och gemytligt sätt för att komma nära offret, men stjäl sedan med fingerfärdighet de äkta guldsmycken som personen har runt halsen.


BEHÖVER HJÄLP-METODEN

En av de mest cyniska metoderna som vägpiraterna använder sig av är att de vinkar in bilar längs med de stora lederna runtom i Västsverige. När någon stannar för att hjälpa personerna som ser ut att vara i nöd kan det bli ett ödesdigert beslut. Det finns fall där offren blivit knivrånade, i andra fall lurade på pengar. Ofta går stoppet ut på att lura någon att köpa falskt guld - eller att byta guldet mot värdesaker, bensindunkar, pengar eller liknande.


BRÄNSLE-METODEN

Vägpiraterna tar kontakt med människor vid bensinstationer. De säger sig behöva tanka men har fått problem med sitt betalkort. Därför ber de offret om hjälp för att fylla tanken genom att använda personens kort. I utbyte erbjuds den utsatte kontanter för att täcka kostnaden, men sedlarna är falska.


RÅN-METODEN

När någon eller några blir stående vid sidan av vägen dyker vägpirater upp. Men i stället för att hjälpa till gör de precis tvärtom. Ofta är det flera personer som stjäl, hotar och helt enkelt tar med sig vad de vill ha. Kvar blir personen utan vare sig möjlighet att ta sig från platsen eller ringa efter polis.

Ett alternativ är att personerna får en person att stanna till. Genom att till exempel preja av dem vägen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!