Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Våghalsiga tjuvar tog sig upp i vindkraftverk

Kablar till ett värde av en halv miljon har stulits. Obs. Kraftverken på bilden har inte blivit utsatta. Foto: Lasse Svensson
Tjuvarna har klättrat 80 meter upp för att kunna roffa åt sig sitt byte. Obs. Kraftverken på bilden har inte blivit utsatta. Foto: Per Wissing

Våghalsiga tjuvar har klättrat 80 meter upp - och vid ett flertal gånger slagit till mot vindkraftverk i Blekinge och Småland.

Kablar till ett värde av en halv miljon har blivit bytet.

– Tjuvarna utsätter sig för stor fara och de orsakar skador för mycket stora värden, säger polisens förundersökningsledare Bert-Ola Mayskär i ett pressmeddelande.

Vid minst tre tillfällen under augusti och september har tjuvarna slagit till mot vindkraftverk i Blekinge och Kalmar län.

Tillvägagångssättet för att komma över sitt byte - kopparkablar till ett värde av minst 500 000 kronor - har minst sagt varit riskfyllt.

Tjuvarna har klättrat upp i de 80 meter höga vindkraftverken och där kapat kablar längs med vindkrafttornet. Stöldgodset har sedan kopplats till ett fordon på marknivå som hjälpt till att dra ut kabeln från stationen.

"Inga spår efter tjuvarna"

Enligt polisen kommer det att kosta uppskattningsvis 680 000 kronor att återställa varje kraftverk.

– Inbrottstjuvarna utsätter sig för stor fara och de orsakar skador för mycket stora värden. Hittills har vi inga spår efter tjuvarna säger polisens förundersökningsledare Bert-Ola Mayskär vid polisen i Karlskrona, i ett pressmeddelande.

Mayskär poängterar att kraftverken som utsatts, Rockneby och Vassmolösa i Kalmar län samt Ramdala i Blekinge län, ligger i områden där det inte finns bebyggelse och att polisen nu efterlyser tips.

Om du vet någonting ska du höra av dig till polisen på telefonnummer: 114 14.

"Väger flera ton"

Polisen uppmanar människor som bor nära vindkraftverk att vara uppmärksamma och observanta och höra av sig om de ser främmande bilar som kvälls- och nattetid rör sig nära kraftverken.

– Vid varje inbrott i vindkraftverken stjäls ledningar som väger flera ton så tjuvarna måste ha något slags lastfordon med sig också. Inbrotten är avancerade att genomföra säger förundersökningsledaren Bert-Ola Mayskär.