Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Våg av missnöje inom Miljöpartiet

FLYKTINGKRISEN. Missnöjet mot regeringens flyktingpolitik bubblar i Miljöpartiet. Besvikna medlemmar i Malmö skriver kritiskt brev till partistyrelsen, namninsamling pågår för att kräva en medlemsomröstning och medlemmar lämnar partiet.

Efter ett extrainsatt medlemsmöte i Malmö har kommunalrådet Karolina Skog fått i uppdrag att samla all kritik mot förra veckans skärpta flyktingpolitik i ett brev till MP:s partistyrelse. Dessutom vill MP Malmö att partiet kallar till en nationell samling i Malmö i vår för att diskutera hur kapaciteten i flyktingmottagandet kan ökas, i stället för en mer restriktiv linje.

Upprördhet

Louise Arndt, ordförande i MP Malmö, kallade till mötet efter upprörda och kritiska signaler både från medlemmar och förtroendevalda politiker.

– Vi i Malmö vill att fler kommuner ska ta ansvar och att det ska vara en bättre samordning från statligt håll, säger Louise Arndt till TT.

Men MP Malmö stödjer inte den namninsamling som startades i helgen för att driva igenom en medlemsomröstning om flyktingförslaget. På tisdagsförmiddagen hade drygt 200 personer skrivit under, vilket är en bit ifrån de cirka 1 800 namn som krävs för att komma upp i tio procent av medlemskåren. Å andra sidan har insamlingen just börjat.

– Vi tycker att förslaget är fel och går emot det som vi har utlovat och tycker, säger en av initiativtagarna Lage Rahm.

Syftet med uppropet är att medlemmarna ska få rösta om huruvida regeringens senaste flyktingförslag ska omförhandlas för att få till en politik som enbart fokuserar på att förbättra flyktingmottagandet.

Medlemsavhopp

Partisekreterare Anders Wallner har svårt att se hur en fråga med ett tydligt ja- och nej-alternativ ska kunna formuleras. Dessutom är frågan om det gemensamma S-MP-förslaget har någon omförhandlingsmån. Förhandlingar har ju redan skett.

– Jag tror mer på Malmös modell att samla partiet och diskutera hur partiet tar sig framåt i flyktingpolitiken, säger Wallner.

Han säger att det varit "en otroligt tung vecka" med många medlemsmöten runtom i landet. Även om de flesta kritikerna vill jobba vidare i partiet, finns det de som lämnar.

– Vi har haft ett antal avhopp, absolut. Det är människor som vill markera att de inte längre känner sig hemma i partiet, vilket är otroligt tråkigt, säger han.

 

TT

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!