Våg av missnöje inom Miljöpartiet

Publicerad

FLYKTINGKRISEN. Missnöjet mot regeringens flyktingpolitik bubblar i Miljöpartiet. Besvikna medlemmar i Malmö skriver kritiskt brev till partistyrelsen, namninsamling pågår för att kräva en medlemsomröstning och medlemmar lämnar partiet.

Efter ett extrainsatt medlemsmöte i Malmö har kommunalrådet Karolina Skog fått i uppdrag att samla all kritik mot förra veckans skärpta flyktingpolitik i ett brev till MP:s partistyrelse. Dessutom vill MP Malmö att partiet kallar till en nationell samling i Malmö i vår för att diskutera hur kapaciteten i flyktingmottagandet kan ökas, i stället för en mer restriktiv linje.

Upprördhet

Louise Arndt, ordförande i MP Malmö, kallade till mötet efter upprörda och kritiska signaler både från medlemmar och förtroendevalda politiker.

– Vi i Malmö vill att fler kommuner ska ta ansvar och att det ska vara en bättre samordning från statligt håll, säger Louise Arndt till TT.

Men MP Malmö stödjer inte den namninsamling som startades i helgen för att driva igenom en medlemsomröstning om flyktingförslaget. På tisdagsförmiddagen hade drygt 200 personer skrivit under, vilket är en bit ifrån de cirka 1 800 namn som krävs för att komma upp i tio procent av medlemskåren. Å andra sidan har insamlingen just börjat.

– Vi tycker att förslaget är fel och går emot det som vi har utlovat och tycker, säger en av initiativtagarna Lage Rahm.

Syftet med uppropet är att medlemmarna ska få rösta om huruvida regeringens senaste flyktingförslag ska omförhandlas för att få till en politik som enbart fokuserar på att förbättra flyktingmottagandet.

Medlemsavhopp

Partisekreterare Anders Wallner har svårt att se hur en fråga med ett tydligt ja- och nej-alternativ ska kunna formuleras. Dessutom är frågan om det gemensamma S-MP-förslaget har någon omförhandlingsmån. Förhandlingar har ju redan skett.

– Jag tror mer på Malmös modell att samla partiet och diskutera hur partiet tar sig framåt i flyktingpolitiken, säger Wallner.

Han säger att det varit "en otroligt tung vecka" med många medlemsmöten runtom i landet. Även om de flesta kritikerna vill jobba vidare i partiet, finns det de som lämnar.

– Vi har haft ett antal avhopp, absolut. Det är människor som vill markera att de inte längre känner sig hemma i partiet, vilket är otroligt tråkigt, säger han.

 

TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag