Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vädret i Vimmerby på fryspunkten för SVT

Så här ser det ut när vädret presenteras i SVT Nyheter Småland. Markaryd, Högsby och Åseda syns bland andra. Men inte Vimmerby... Foto: Skärmdump

Kommundirektören Carolina Leijonram i Vimmerby tycker att väderkartan i SVT:s lokala nyheter saknar något viktigt.

Nämligen den egna kommunen.

I onsdags plingade det till i mejlkorgen på SVT:s lokala redaktion för Smålandsnyheterna. Avsändare var Vimmerbys kommundirektör Carolina Leijonram som hade en enkel fråga: Varför syns inte vi på prognoskartan?

– Bakgrunden är att en kommuninvånare hörde av sig till oss, när jag fick frågan av honom reflekterade jag också över det och ställde därför frågan direkt till SVT, säger hon.

Det hon ville veta var var hur SVT prioriterar orterna och vilken grund som ligger för beslutet.

TV-meteorologens svar om kartan

På SVT i Småland tog man frågan på allvar och i ett inslag på egna sajten förklarar välkända tv-meteorologen Jannicke Geitskaret.

– På väderkartorna ska vi ha väder i fokus, det är viktigast för oss. Att vädersymboler, temperaturer och vindriktning får plats. Sedan måste man kunna orientera sig, därför finns orter utplacerade på kartan, säger hon i inslaget.

Även om tv-meteorologen inte kan lova att Vimmerby kommer att få plats öppnar hon för att beslutet om vilka orter som visas inte är hugget i sten. Orter har lagts till när det har funnits plats men Jannicke Geitskaret säger också att det inte lönar sig att tjata.

Carolina Leijonram är nöjd med svaret och ser fram emot att SVT Nyheter Småland i en framtid kan komma att kunna visa Vimmerbyvädret på kartan.

Vill andra smålänningar se Vimmerbys väder?

– Jadå. Vi är en viktig del av Småland, en naturlig handelsplats med många stora företag och Astrid Lindgrens värld, en plats många vill besöka. Och ska man hit så vill man förstås veta hur vädret blir, säger kommundirektören.

Carolina Leijonram, kommundirektör i Vimmerby, drog en lans för hemkommunen mot SVT. Foto: Vimmerby kommun/Pressbild

Vimmerby vill inte peta någon annan ort

Hon vill dock inte svara på vilken annan ort som Vimmerby skulle kunna peta från kartan.

– Jag ser inga större problem för dem att få med oss på kartan, men det får inte ske på någon annan orts bekostnad, säger Carolina Leijonram.

För den som undrar: De närmaste dagarna ser Vimmerby ut att få ett typiskt grått vinterväder med temperaturer omkring 5 till 7 plusgrader i helgen. I början av nästa vecka faller kvicksilvret ner mot nollan och mot torsdag, fredag och vidare in i helgen ser det ut att bli snö.

För mer väder där du bor: https://www.expressen.se/nyheter/vader/#!/home