Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet efter trängseln: Inför kontroll vid bron

Turister strömmar till Öland under den pågående pandemin.
Ulrika Ehrenström har varit bosatt på Öland sedan 2011.
Foto: Privat
Gott om badsuktande besökare har sökt sig till Köpingsvik under sommaren.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stränderna är folktäta och trafiken rejäl.

Trots coronapandemin har många sommarbesökare hittat till Öland – där boende oroas av de stora folksamlingarna. Inte minst eftersom Borgholm har Sveriges äldsta befolkning. 

– Det har blivit helt galet. Det är invaderat och folk håller inget avstånd, säger Ulrika Ehrenström, som bor i badparadiset Köpingsvik. 

Redan i början på juli tog länsstyrelsen i Kalmar emot särskilda rapporter om trängsel i Borgholm. Då inte bara på ortens stränder, utan även i centrum. 

Sedan dess har turister och besökare fortsatt söka sig till den mycket populära sommarön.

– Det är långa köer både när man ska in och ut ur alla butiker, berättar Ulrika Ehrenström. Det är helt otroligt vad mycket folk det är överallt. Folk går nästan på varandra. 

– Det är helt fullt på stränderna. Det är precis som om det är en sommar utan corona. 

Lite drygt 26 000 personer bor permanent på Öland, med Borgholms kommun i norr och Mörbylånga kommun i söder.

Samtidigt har Borgholm Sveriges äldsta snittålder, enligt siffror från SCB.

– Jag är väldigt rädd för att smittan ska spridas där. Då kan vi ha höga dödstal igen, säger Astrid Boman, som själv bor i Kalmar och som undviker att besöka Öland just nu.

Sedan några dagar tillbaka patrullerar väktare centrala Borgholm. Deras jobb är dels att se till att flanörer håller ordentligt avstånd mellan varandra. 

Men det är inte bara på Borgholm som folkhaven blivit ett bekymmer under sommarsemestern – nio av tio kommuner i Kalmar län har larmat om problem med trängsel. 

– Det har framför allt varit problem på den allmänna ytan, gågatan till exempel, där det varit väldig trängsel. Nu börjar det komma in även i butikerna, där det är väldigt mycket folk, berättade Christina Karlberg, kommunikationschef för länsstyrelsen i Kalmar, tidigare i veckan. 

Badstränderna kring Köpingsvik har varit välockuperade under juli.
Foto: KHALID ISAWI
Redan i början på veckan var det gott om folk vid stränderna i Köpingsvik.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Även kring Österlens badstränder har turismen skapat problem – polisen slår larm om felparkerade bilar, som bland annat riskerar att blockera utryckningsfordon.

”Kommer dröja flera veckor”

Smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer Olsson har tidigare berättat för Kvällsposten att Borgholms kommun har gjort mycket för att minska på stadens trängsel. Dessutom, berättar han, bör smittrisken inte öka nämnvärt så länge sommarbesökare träffas utomhus. 

– Vi kommer förstås inte se några konsekvenser av det här direkt. Om det sker en ökad smittspridning kommer det dröja flera veckor. Det är viktigare än någonsin när man resor att man håller avstånd. Känner man sig lite sjuk eller dålig ska man inte träffa folk över huvudtaget, säger Per-Åke Jarnheimer Olsson.

Fullbelagd parkering vid Köpingsbaden i Köpingsvik.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En ”vanlig” sommar spenderar turisterna lite drygt 1,4 miljoner gästnätter på Öland. Var siffran kommer landa för årets sommar är oklart – men flera av de personer som Kvällsposten varit i kontakt med upplever att sommarturismen är ovanligt stor just i år.

– Jag har föreslagit att man ska stänga av bron, men det menar jag kanske inte. Man kan ha passkontroll vid Ölandsbron under pandemin, så bara de som bor och arbetar där får komma över, säger Astrid Boman, 72.

– Det är inte nådigt på Öland så jag åker inte dit. Sist jag var där hade turistsäsongen precis börjat och när vi åkte förbi en campingplats såg vi hur husvagnarna stod tätt, tätt, tätt. Då blir det väldigt svårt att hålla avstånd. 

För Sveriges Radio P4 Kalmar medger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist att sommarbesökarna innebär en ”risk för ytterligare spridning.”

Men turismen drar med fler problem än så, berättar Ulrika Ehrenström. 

– Det finns knappt någon mat i butikerna. Mjölk och vanliga livsmedel tar ju slut, säger Ulrika, och konstaterar: 

– Att coronapandemin existerar, det märks inte alls av här. 


Fler sydsvenska nyheter:

”Hoppas av hela mitt hjärta att det ska vända”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!