Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vädjar desperat efter hjälp – nonchaleras

Miljöminister Karolina Skog (MP) Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Kusterosionen är ett växande problem för den sydliga kusten, och i våras gick fem sydkustkommuner ihop och bad om hjälp från regeringen. 

Men något svar, det fick de aldrig.

– Det känns märkligt, det är jättekonstigt att vi inte fått något svar – vi behöver assistans, säger Kent Mårtensson (S),  ordförande i kommunstyrelsen i Ystad. 

Det var i våras som Vellinge, Skurup, Simrishamn, Trelleborg och Ystad kommun gick ihop för att ber regeringen om hjälp om den rådande kusterosionen.

I brevet, som har ämnesraden ”Sverige krymper”, beskriver de bland annat att de önskar en kontakt med regeringen, och att de behöver hjälp från en statlig myndighet som kan bära ansvaret.

”– Vi anser att det är mycket angeläget att en statlig, nationell myndighet pekas ut som ska svara för det samlade ansvaret för kustskydd och erosion. Detta ansvar ska även inkludera att ha ekonomiska resurser för ändamålet.”

Brevet skickades till regeringen den 4 april. 

Men de fem kommunerna har ännu inte fått något svar. 

Miljöministern har sett brevet

Men på miljödepartementet menar de att de inte fått något mejl från sydkustkommunerna. 

– Jag har sett det, och jag känner till problemet, svarade hon när Kvällsposten sökte henne.

På frågan om varför de fem kommunerna ännu fått någon respons, valde Karolina Skog att inte svara.

”Det är ett aktuellt problem”

– Det här problemet är väldigt aktuellt, och det är ingenting som kommer försvinna utan snarare accelerera mer – och vi behöver hjälp och resurser för att förhindra och förebygga på bästa sätt, säger Kent Mårtensson.

Kommunerna har uttryckt stor oro för erosionen, och har märkt av att en stigande havsnivå  bebyggelse. Trots att de satt in åtgärder så menar de på att de behöver någon att rådfråga – och ekonomiskt stöd.

–  Vi lägger ner väldigt mycket resurser för att åtgärda det här problemet – väldigt mycket för att vara en sådan liten kommun som vi är, säger Kent Mårtensson. Vi hade behövt någon att rådfråga, någon ansvarig och ekonomiskt stöd.

De andra kommunerna visar också stor oro för problemet, och även missnöje på grund av det uteblivna svaret.

– Vi borde ha fått någon form av svar, bara som en bekräftelse på att de har lyssnat på vår oro och bryr sig om vår problematik. Det här är ju en blocköverskridande fråga, det är en miljöfråga som berör många, säger Magnus Alm (S), kommunstyrelsens ordförande i Skurups kommun. 

 

Rättelse: I ovanstående artikel uppgav Kvällsposten felaktigt att miljöminister Karolina Skog sagt att brevet från de fem kommunerna kommit fram till departementet. Det är fel. Brevet finns inte diariefört på miljödepartementet.

I en intervju med Kvällsposten bekräftade dock Karolina Skog att hon tagit del av innehållet genom media.

Kvällsposten beklagar den felaktiga uppgiften.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!