Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vädjan hjälpte inte – mister legitimationen

Sjuksköterskans vädjan hjälpte inte. Som dömd för mordförsök på sin man får hon inte återgå till sitt yrke när hon avtjänat sitt nioåriga fängelsestraff.

Knivdådet var ”ett mycket allvarligt brott mot en annan persons liv och hälsa och det är enligt ansvarsnämnden också ägnat att påverka förtroendet för henne.”

Den 32-åriga kvinnan dömdes i maj förra året av Lunds tingsrätt till åtta års fängelse för att hon knivhuggit sin man i magen och halsen i hans lägenhet i Lund.

Hovrätten höjde senare straffet till nio år. Hon ska även betala nära 200 000 kronor i skadestånd. Högsta domstolen nekade kvinnan prövningstillstånd, så domen står fast.

Sjuksköterskan är dömd för mordförsök på sin man och anses då ha missbrukat förtroendet från allmänheten. (Modellbild.)
Foto: BILDBYRÅN
Kvinnan vill fortsätta arbeta som sjuksköterska trots fängelsedomen och hävdar att det blir ett dubbelt straff att även mista den rätten. (Modellbild.)
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Därefter begärde Inspektionen för vård och omsord (Ivo) domen att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) ska dra in kvinnans legitimation som sjuksköterska.

Attackerade med kökskniv

Paret hade haft en långvarig konflikt som slutat med att de gemensamt ansökt om äktenskapsskillnad.

I början av januari 2019 besökte kvinnan sin man i hans bostad och attackerade honom med en kökskniv. Han skulle få en överraskning, sa hon – och bad honom blunda.

I ögonvrån såg han hustrun ta en kökskniv från diskstället. Hon högg honom, han flydde ut i trapphuset men blev indragen i lägenheten igen och fick ytterligare hugg. 

Blir ”ett dubbelt straff”

Kvinnan hävdade i rätten att hon hade blivit angripen och att hon bara använt kniven i självförsvar. Men rätten trodde inte på hennes uppgifter.

Hon har försvarat sin rätt att fortsätta arbeta som sjuksköterska trots fängelsedomen och hävdat att det blir ett dubbelt straff att även mista den rätten.

Till ansvarsnämnden skriver hon att hon har förlorat ”sitt barn, sin frihet, sin hälsa och sin glädje och lycka. Hon vill inte att hennes framtid också tas ifrån henne genom att hennes legitimation återkallas.”

Anser sig felaktigt dömd

Hon hävdar att hon blivit ”felaktigt dömd och ingen hänsyn togs till varken jäviga vittnen eller teknisk bevisning”. Hon anser sig oskyldig och har agerat i självförsvar.

Men HSAN avfärdar sjuksköterskans försvarstal fullständigt.

”Ansvarsnämnden utgår därför ifrån att (sjuksköterskan) har gjort sig skyldig till det brott hon dömts för.”

”(Hennes) legitimation som sjuksköterska ska därför återkallas. Några särskilda skäl att underlåta beslut om återkallelse har inte framkommit.”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!