Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så länge stannar sommarvärmen

Du som bor i södra Sverige ska passa på att njuta de närmsta dagarna.Foto: TED LOGARDT
Högsommarvärmen försvinner snart från Sverige. Kallt väder och regn är på väg in.Foto: RICKARD NILSSON

Högsommarvärmen försvinner snart från Sverige.

Kallt väder och regn är på väg in.

– Ta ledigt i dag och i morgon, uppmanar Tora Tomasdottir, meteorolog vid Storm, skämtsamt.

Helgen och den gångna veckan har inneburit en stor skinande sol och temperaturer upp emot 30 grader.

Men nu är fina vädret snart ett minne blott. Du som bor i södra Sverige ska passa på att njuta de närmsta dagarna, menar Tora Tomasdottir.

– Det är ett par dagar kvar. Men det kommer redan nu fler moln och dalande temperaturer. Det finns även stor risk för regn.

Temperaturen trillar snabbt ned mot 15-20 grader.

– Vill man ha den riktiga värmen ska man passa på nu. Det gäller att ta ledig i dag och i morgon. För sedan är högsommarvärmen över, säger hon och berättar att det i helgen och nästa vecka sedan blir mer typiskt svenskt vårväder.

 

Hur njuter du bäst av solen?

Natalie Ekström. 27. Restaurangbiträde. Malmö– Sol och bad. Är mest vid bryggorna i västra hamnen eller WannaBeach där man kan äta och dricka samtidigt som jag njuter av det fina vädret. Mat och dryck kombinerat med sol och bad är den bästa kombinationen.Foto: Fritz Schibli
Malin Hjelm. 24. Undersköterska. Malmö.– Sola och bada. Och äta och dricka gott, och umgås med vänner. Ibland är jag på Ribersborg för där är det 4 timmar parkering via P-skiva, men jag tillbringar äventid i Västra hamnenFoto: Fritz Schibli
Michael Berkenäs. 28. Konstnär. Malmö.– Jag brukar vara ute vid vattnet och sola. Skönt att kombinera sol och bad där man får en bättre solbränna då. Sen gäller det att dricka mycket o ofta.Foto: Fritz Schibli
Kadri Cimili. 33. Behandlingsassistent. Malmö.– Genom att stänga av sin mobiltelefon och åka till stranden för att finna en inre ro. Just i dag njuter jag även av att äta ute. Har blivit bjuden på middag av en kompis här i Västra Hamnen.Foto: Fritz Schibli
Mette Torstensson (svart tröja) och Sofia Ström (vit tröja) tillsammans med barnen Ester, Ella och Hilma.– Just i dag njuter jag med gott sällskap och en glass. I gårkväll blev det ett kvällsdopp. Det gäller att ta tillvara på kvällarna och bland annat grilla ute, säger Mette.– Det är att ha ledigt mitt i veckan o vara nere i Västra Hamnen med barnen, speciellt när det är vindstilla här så är det extra trevligt, säger Sofia.Foto: Fritz Schibli

Översvämningar i norr

Vädret blir än kämpigare i övriga Sverige. I Norrland kan man räkna med skurar redan under onsdagen. Vädret rör sig in västerifrån och slår först mot fjällen innan de under eftermiddag och kväll drar vidare österut.

– Det kan förekomma kraftiga åskskurar, och fläckvis kan det bli väldigt mycket regn. Det är lite tråkigt i och med att man har problem med översvämningar i området sedan tidigare, säger Tora Tomasdottir.

SMHI varnar för högt vattenstånd

Bland annat har SMHI varnat för höga vattenstånd, i Ammerån och Röströmsälven i Jämtland till exempel, finns klass 3-varningar. 

– Vi har redan en klass 2-varning för i stort sett hela Norrland och det är jättemycket vatten. Det har varit väldigt varmt och snö och is har smält alldeles för snabbt. Skurar på det är kanske inte riktigt det man vill ha. Det kommer att bli helt avgörande var skurarna slår ned, om det är vid ett vattendrag eller på en högre höjd där det kanske inte är så mycket översvämningar.

Meteorologen Tora Tomasdottir uppmanar till att njuta av de härliga temperaturerna, för snart vänder det.Foto: MAGNUS HELLBERG

Temperaturen sjunker

Även Svealand kommer att få åskskurar under onsdagen. Och också där har man höga vattenstånd, men inte alls i samma utsträckning som i Norrland. Tröstande i båda fallen är dock att åskskurarna drar förbi redan under onsdagskvällen och bakom ovädret klarnar det sedan upp en aning.

– Det blir lägre temperaturer, omkring 15 i stället för 25. Det kan förekomma skurar, men mycket mindre mängder.

När södra Sverige sedan får regnväder på fredag blir det uppehåll i övriga landet.

"Vädret har inget minne"

Så till den stora frågan.

Hur blir sommarvädret?

– Man brukar säga att vädret inte har något minne, så egentligen spelar det ingen roll vad vi har för väder i dag för hur vädret ska bli nästa vecka.

– Förra sommaren var ingen höjdare. Så i förhållande till det så behöver det bara var lite, lite soligare så kommer folk att uppleva det som en riktigt bra sommar. Det finns alltid hopp om en solig och fin sommar, avslutar Tora.

Här kan du se hur vädret blir där du bor.