På Öland tvingades en familj åka hem tidigt från Ekerums camping sedan de fått en stock över sin husvagn med förtält. Foto: Läsarbild
På Öland tvingades en familj åka hem tidigt från Ekerums camping sedan de fått en stock över sin husvagn med förtält. Foto: Läsarbild

Väderkaos drabbade södra Sverige

Publicerad
Uppdaterad
Södra Sverige har drabbats av ett kraftigt väderkaos.
På Öland tvingades en familj åka hem tidigt från Ekerums camping sedan de fått en kraftig trädgren över sin husvagn.
- Det blåste kopiöst och drog över ett jädra åskväder i förmiddags, säger Fredrik Forssén som bodde granne med dem på campingen.
Enligt Forssén satt familjen i husvagnen när trädgrenen föll över dem. Men ingen ska ha skadats.
- Hela campingen hjälpte till direkt, säger han.
På flera ställen i södra Sverige har det plötsliga ovädret ställt till problem. I Ronneby i Blekinge fick räddningstjänsten in 50 larm om översvämningar - efter bara en halv timmes regn.
- Fast det är flera som är på semester, så det är säkert dubbelt så många, säger Torbjörn Svensson, brandmästare på räddningstjänsten i östra Blekinge.
- Det gick knappt att köra med bilen, ingen av oss har någonsin varit med om att det regnat så mycket på så kort tid.

Nya åskoväder

Kalmar drabbades också av översvämning. Upp emot 40 millimeter regn kom på cirka en halvtimme. Foto: Helmuth PeterssonEnligt Svensson regnade det 40 millimeter på en halvtimme. Och än är det inte över. Ovädret har avtagit men Sten Laurin, meteorolog på SMHI, varnar för att det kan komma ett nytt lika kraftigt väder från söder.
- Det är ett åskväder på väg mot Blekinge som kan komma i kväll och i natt, säger han.
Det är främst sydöstra Sverige som har drabbats.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag