Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI varnar för kraftiga vindbyar

Nationellt isdygn senaste dagarna.
Under helgen blev det meteorologisk vinter i hela landet. I Skåne kom dessutom stora mängder snö.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under helgen inträffade något ovanligt. Det blev vinter i hela Sverige.

I Skåne är det första gången sedan 2014.  

Nu verkar kylan stanna kvar i hela landet. 

På Österlen blir det så blåsigt att SMHI har skickat ut en klass 1-varning. 

Vinter är det väl varje år? Nej faktiskt inte. I alla fall inte så kallad meteorlogisk vinter. För att det ska bli det krävs att medeltemperaturen ligger under nollan fem dygn i sträck. Framförallt i Skåne är detta ovanligt, senast det hände var i januari 2014. 

Men under helgen var den meteorologiska vintern ett faktum i Skåne, och därmed hela landet. Det visar statistisk på SMHI:s hemsida.  

Fredagen var det femte dygnet med en dygnsmedeltemperatur på 0,0°C eller lägre i Skåne. Därmed säger statistiken att den meteorologiska vintern inföll 1 februari. 

Faktiskt var Skåne inte sist ut i år. Längst höll de norra topparna av Öland och Gotland, samt Gotska sandön ut. Där kom beskedet på söndagen om att medeltemperaturen hade legat under nollan fem dygn i sträck. Den 2 februari blev det alltså meteorologisk vinter i hela landet. 

Både fredags- och lördagsdygnet var så kallade nationella isdygn, vilket innebär att temperaturen ligger på minus hela dygnet på alla mätstationer i landet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nordöstlig luftström

Kylan verkar inte heller ge med sig. Anledningen till att kylan stannar kvar en längre period beror på att lågtryck och högtryck har lagt sig på ett sådant sätt att det blir en nordostlig luftström. Lågtrycken från Atlanten kommer inte upp till Sverige. De går in över kontinenten i stället.

Enligt Per Holmberg, meteorolog på väderinstitutet Storm, kan det dröja länge innan det bli mildare väder. 

– Med tanke på hur det ser ut just nu, att lågtryck och högtryck lagt sig stationärt, är det inte mycket som talar för att det ska ruckas och bli en ändring i systemen, kanske inte på ett par veckors sikt, säger han till GT

Under början av veckan blir det lite molnigare men ändå minusgrader i hela landet. Framåt mitten av veckan klarnar det upp och då slår den riktigt iskylan till. I helgen kan hela landet räkna med tvåsiffriga minusgrader. 

SMHI varnar för hårda vindbyar

För att ställa till det ytterligare blåser det rejält i Sydsverige. 

Under måndagsförmiddagen skickade SMHI ut en klass 1-varning för ”mycket hårda vindbyar”. Den gäller Österlen (som enligt SMHI:s något generösa definition består av kommunerna Simrishamn, Tomelilla, Kristianstad och Bromölla) och blåsandet förväntas pågå fram till tisdag eftermiddag. 

Enligt SMHI kan vi förvänta oss vindbyar från 21 meter oer sekund upp till 25 meter per sekund. Under söndagen snöade det mycket i området och när snön blåser i det öppna landskapet finns det risk för att snön fyker, det bildas stora drivor. 

Vinden kan också innebära problem för höga fordon och grenar och enstaka träd riskerar att knäckas.

Om prognosen ändras till 25 meter per sekund eller mer uppdaterar SMHI sin varning till en högre varningsklass. 

TV: Minns ni det skånska extremvädret

Stormen Sven, Gudrun och snöovädret 1979. Minns du extremvädret som drabbat Skåne?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!