Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vaccinsamordnare varnar för nya covid-bedragare

Bedragarna frågar efter bank-id eller e-legitimation
Foto: ISABELL HÖJMAN / TT NYHETSBYRÅN

Region Blekinge varnar för nya coronabedragare som försöker komma över känsliga uppgifter.

– Det ringer personer till patienter och uppger att man är från hälso- och sjukvården. Det kan handla om att man vill boka personen på en tid för vaccination. I samband med det så begär man ut e-legitimation eller bank-id, säger Mats Berggren, som är vaccinsamordnare i Region Blekinge, till SVT Nyheter Blekinge.

Region Blekinge varnar för bedrägeriförsök i samband med den pågående vaccinationen mot covid-19, något även polisen tidigare har varnat för. 

När bluffmakarna ringer upp erbjuder de vaccinering och frågar sedan efter bank-id eller e-legitimation. Mats Berggren betonar vikten av att genast avsluta samtalet när någon försöker få tag på den här typen av uppgifter via telefon.

– Det finns ingen vårdpersonal som begär det per telefon. Det här är rena bedrägerier. Det är ett sätt att försöka få tag på känsliga uppgifter, säger Mats Berggren till SVT.

”Medborgarna ska kunna känna sig trygga”

Mats Berggren uppmanar därför allmänheten att vara extra vaksam.

– Medborgarna ska kunna känna sig trygga i kontakten med sjukvården och medvetenheten om att vår personal aldrig frågar efter bank-id eller e-legitimation via telefon är därför viktig, säger Mats Berggren till SVT.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!