Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vaccinpass räcker för inresa från Danmark

Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Från och med i morgon räcker det att resenärer från Danmark visar upp ett covidintyg eller vaccinpass för att komma in i Sverige.

I morgon, fredag den 21 januari, återgår inresereglerna till de som gällde före den 28 december förra året, skriver Polisen i ett pressmeddelande.

Det innebär att kravet på negativt covid-19-test utfört inom 48 timmar före inresa till Sverige från Danmark kommer att tas bort.

- Det här innebär en lättnad för alla resenärer från Danmark och andra EU/EES-länder som är vaccinerade och som nu bara behöver visa upp EU:s covidintyg eller motsvarande för att få resa in i Sverige, säger Mats Berggren, chef för gränspolisen i region Syd i ett pressmeddelande.

Inreseförbudet kan drabba resenärer i form av köer på Öresundsbron och vissa förseningar vid gränskontrollen vid Hyllie.

- Vi räknar ändå med att gränskontrollerna går smidigare eftersom de flesta har vaccinerat sig och har intyg på detta, säger Mats Berggren.

Sedan inreseförbudet från Danmark återinfördes den 21 december 2021 har över 5 000 personer avvisats vid gränskontrollerna i region Syd. I särklass flest avvisningar görs vid Lernacken vid Öresundsbron följt av Hyllie station och Helsingborg.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!