Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här har bara hälften av alla tagit vaccinet

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Anders Tegnell är statsepidemiolog i Sverige.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Herrgården i Rosengård i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Det är stora skillnader i vaccinationsgrad mellan fattiga och rika områden i Malmö. 

På Rosengård har bara drygt fyra av tio invånare valt att vaccinera sig – vilket kan jämföras med åtta av tio på Limhamn. 

– Givetvis hade det känts bättre om man kommit längre i de grupperna, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. 

Kvällsposten har tidigare rapporterat om att Malmö sticker ut som den kommun i Skåne med lägst vaccinationsvilja, häromveckan var 57 procent fullvaccinerade där jämfört med 78 procent i Vellinge. 

Men det är också stora skillnader i vaccinationsgrad mellan områden i Malmö. I delar av Rosengård, där inkomstnivån är lägre och fler är utlandsfödda, har knappt 45 procent valt att ta första sprutan. Det kan jämföras med exklusivare områden som Gamla Limhamn och Rosenvång där samma siffra ligger på drygt 80 procent. Detta enligt ny statistik som Kvällsposten har tagit fram från Region Skåne. 

– Vi är medvetna om detta. Jag såg liknande för Stockholm och har även hört samma från kolleger i andra länder, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Redan i våras kom Folkhälsomyndigheten med en rapport som vittnade om en lägre vaccinationsgrad hos utlandsfödda över 80 år jämfört med jämngamla personer födda i Sverige. Den 11 maj tog socialminister Lena Hallengren (S) även upp frågan om lägre vaccinationsvilja i utsatta områden i ett möte med representanter för storstadsregionerna. 

”Går inte fort”

Anders Tegnell tror att det krävs andra typer av insatser för att nå ut i utanförskapsområden. 

– Det kan vara mer direkt kommunikation och via personer som de litar på. Hitta imamer och trovärdiga i områdena som hjälper till. Sedan behöver det vara enkelt att få vaccin i olika lokaler, man kan inte förvänta sig att de ska boka tid. 

Statsepidemiologen tror också att det handlar om tid. 

– Grundförtroendet finns inte i dessa områden och då behöver de mer tid på sig för att fatta beslutet. Sedan kan någon grupp vara svårare att övertyga men det finns definitivt mer att göra. 

– Man jobbar med det men det går inte fort. 

Samtidigt konstaterar Anders Tegnell att Danmark har nått betydligt längre – men han vill inte säga att han är besviken på skillnaderna i Sverige. 

– Det är inte rätt ord. Man får ha respekt för att de inte har samma trygghet i myndigheter, hälsa och sjukvård. 

– Det går att nå längre och vi får inte ge upp. Det kräver bara andra typer av insatser. 

Drop-in på Kryddgården

På Region Skånes pressträff på onsdagen nämndes de stora skillnaderna inom vaccinationsvilja utifrån både ålder, kön och område.

Maria Landgren, vaccinsamordnare i regionen, konstaterade att det är svårt att veta vilka som är ovaccinerade, vilket gör det svårt att skicka ut kallelser till vaccinering.

– Men vi tittar på hur vi kan titta förbokade tider till vissa åldersgrupper och i vissa områden. Det gäller inte bara 16-17-åringar utan det gäller alla under 40, säger hon.

Eva Melander, smittskyddsläkare, fortsatte:

– Majoriteten av de som smittas är ovaccinerade. Vaccinationstäckningen måste bli bättre.

I ett pressmeddelande under tisdagen berättar regionen om ett projekt på vårdcentralen Kryddgården på Rosengård av Region Skåne, Länsstyrelsen, Malmö Stad och flera lokala föreningar. 

– Många väljer att vaccinera sig vid drop-in mottagningen vid Vårdcentralen Kryddgården. Hur många som är vaccinerade skiljer sig åt mellan olika grupper i samhället. Andelen fullvaccinerade ökar, men det är fortfarande viktigt att fortsätta att fånga upp de ovaccinerade, säger Redjamand Mehran, verksamhetschef vid Vårdcentralen Kryddgården, i pressmeddelandet. 

Kvällsposten har även sökt socialminister Lena Hallengren (S). 


Andel dos 1, vecka 34, Malmö

Andel som tagit dos 1 till och med vecka 34 i Malmö: 

44,8 Apelgården, Herrgården, Kryddgården, Persborg, Törnrosen, Västra Kattarp, Örtagården 

53,2 Almvik, Kastanjegården, Lindängen

54,0 Almhög, Augustenborg, Eriksfält, Gullvik, Gullviksborg, Heleneholm, Hermosdal, Hindby, Nydala 

61,4 Holma, Hyllievång, Kroksbäck 

68,9 Bulltofta, Ellstorp, Håkanstorp, Johanneslust, Katrinelund, Kirseberg, Rostorp, Segevång, Slussen, Valdemarsro, Värnhem, Östervärn 

69,2 Glostorp, Kristineberg, Käglinge, Lockarp, Oxie Kyrkby, Oxievång, Toarp 

69,9 Annelund, Lönngården, Möllevången, Rådmansvången, Sofielund, Sorgenfri, Södervärn 

70,0 Bellevuegården, Dammfri, Kronborg, Lorensborg 

72,0 Borgmästargården, Flensburg, Gröndal, Kulladal, Lindeborg, Södertorp, Söderkulla 

73,5 Almgården, Fortuna Hemgården, Höja, Jägersro villastad, Kvarnby, Riseberga, Stenkällan, Södra Sallerup, Toftanäs, Videdal, Virentofta, Östra Skrävlinge 

77,1 Davidshall, Gamla staden, Lugnet, Rörsjöstaden, Västra Hamnen 

78,1 Bunkeflostrand, Klagshamn, Skumparp, Tygelsjö, Vintrie, Västra Klagstorp 

79,8 Bellevue, Fridhem, Fågelbacken, Hästhagen, Kronprinsen, Mellanheden, Nya Bellevue, Ribersborg, Rönneholm, Solbacken, Teatern, Västervång 

80,6 Annetorp, Djupadal, Elinelund, Gamla Limhamn, Hyllie By, kalkbrottet, Limhamns hamnområde, Rosenvång, Sibbarp 

Se mer: FHM kan inte längre motivera restriktionerna - flera lättas 

FHM kan inte längre motivera restriktionerna - flera lättas

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!