Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vaccinering pausas efter oklar transport

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Halland pausar vaccineringen av sjukvårdspersonal med vaccinet från Moderna.
Foto: AVENTURIER PATRICK/ABACA / STELLA PICTURES
Johanna Wiechel-Steier, regionens kommunikationsdirektör.
Foto: ALLAN KARLSSON

Vaccinering av vårdpersonal i Halland med det nya vaccinet från Moderna stoppas. 

Anledningen är osäkerhet kring hur vaccinet har transporterats.

– Då måste vi pausa vaccineringarna, säger Johanna Wiechel-Steier, regionens kommunikationsdirektör, till Hallandsposten.

400 doser av den nya vaccintypen från företaget Moderna har hittills levererats till Region Halland. Men nu befarar regionen att vaccinet kan ha förvarats för kallt under transporten vilket kan ha påverkat skyddseffekten negativt.

 – Vi har väldigt lite information än så länge. Vi fick beskedet sent i dag (läs i går) om att rekommendationerna för transporten av vaccinet inte har följts och då måste vi pausa vaccineringarna, säger säger Johanna Wiechel-Steier till Hallandsposten

Ungefär hälften av de 400 doserna har redan getts till personal på sjukhusen i Halland. Vaccinet ska inte vara skadligt, frågan är om doserna har avsedd verkan.

– Det finns inga skäl till oro. Det handlar om att skyddseffekten ska utredas och det måste vi göra innan vi kan fortsätta använda vaccinet, säger Johanna Wiechel-Steier. 

Slumpen avgör

Även i Dalarna har stoppar Modernas vaccin, det är på grund av att kylkedjan har brutits, uppger SVT. 

Det finns olika vaccin, hittills har nästan bara det från Pfizer/BioNTech använts. 

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, har tidigare sagt till Expressen att vem som får vilket vaccin helt avgörs av slumpen, och att man inte kommer kunna välja vilket man får.

– Än så länge finns det inga dokumenterade skillnader mellan de här vaccinen som gör det rimligt att ha ett visst vaccin för någon. Dessutom blir det omöjligt rent logistikmässigt. Vi vill vaccinera så många som möjligt, så fort som möjligt, och då kan man inte ha alla vaccin tillgängliga överallt jämt.

TV: Fler nyheter om corona

Läkare oroar sig för brittiska mutationen: ”Kan gå blixtsnabbt”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!