Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

V-politiker bar folkdräkt i riksdagen – utsatt för hat

Momodou Malcolm Jallow (V) är ledamot i Europarådets parlamentariska församling och Riksdagsledamot.
Foto: Privat
Momodou Malcolm Jallow vid riksmötets öppnande klädd i en traditionell västafrikansk dräkt.
Foto: Privat

Riksdagsledamoten och Malmöbon Momodou Malcolm Jallow (V) har under de senaste dagarna fått utstå hatkommentarer på sociala medier. 

Bakgrunden till detta är att han lagt upp en bild på sig själv när han står i riksdagen, klädd i traditionell västafrikansk dräkt. 

– Man har skrivit fruktansvärda saker som till exempel ”det stora problemet är inte din klänning utan att du som afrikan befinner dig i Sveriges riksdag”, säger han.

Momodou Malcolm Jallow är bekant med att få rasistiska hatbrev via sociala medier. Men efter att han delat ett inlägg där han står i riksdagen klädd i en folkdräkt har hans sociala medier-konton exploderat. Användare på sociala medier har kallat Momodou för ”negerslav” och skrivit saker som ”Var har kedjorna tagit vägen?”.  

– Det är väldigt många inlägg som kommit in, jag har inte kunnat räkna dem. Det är säkert hundratals kommentarer. De är väldigt grova och hänvisar till min hudfärg och mitt ursprung. Det är ett bevis på att det finns så mycket hat och förakt gentemot svarta människor och svarta kroppar i det här landet. Det går inte att förneka längre, säger Momodou Malcolm Jallow (V).

”Det är ett strukturellt problem”

– Det här handlar inte om mig som individ. Trots att det så klart påverkar mig och min familj så är det sekundärt. Det här är ett strukturellt problem, om jag eller andra i liknande situation skulle lämna våra uppdrag så hade det påverkat demokratin. Det påverkar även alla unga vuxna som i dag har en ambition att engagera sig politiskt. Det är alltid ett hot mot demokratin när förtroendevalda angrips. 

SKR (Sveriges kommuner och landsting) har tagit fram forskning som bland annat visar att under valåret 2018 hade var tredje förtroendevald blivit utsatt för hat och hot. 

Undersökningen visar också att nästan var femte förtroendevald uppger att de självcensurerat sig själv under 2018. Självcensur innebär att förtroendevalda tvekar, blir påverkade eller vägrar fatta beslut pågrund av hat och hot. Enligt undersökningen ökar antal förtroendevalda som självcensurerar sig själva. 

Kollegornas tystnad

Momodou Malcolm Jallow berättar att han har fått mycket stöd av civilsamhället och översvämmats av människor som visar sitt stöd. Däremot är han besviken på att ingen högt uppsatt politiker kommenterat eller reagerat på händelsen.

– Det har spridits i hela Sverige. Ingen kan säga att de inte vet eller inte sett det här. Men trots det är det väldigt få riksdagsledamöter som reagerat. Jag har inte sett någon som helst partiledare som tar avstånd från det som hänt. Då kan man ställa frågan varför, säger riksdagsledamoten.

Kvällsposten har sökt Vänsterpartiet för en kommentar. Gruppledare för Vänsterpartiet Maj Karlsson svarar i ett mejl:  

”Den rasism som Momodou Malcolm Jallow utsatts för är avskyvärd. Hat och hot mot politiska företrädare försvagar demokratin och måste tas på största allvar. Vad vi gör konkret när våra ledamöter utsätts är en säkerhetsfråga som vi inte kommenterar.”

Momodou Malcolm Jallow har lämnat in en polisanmälan.

Klädkod för riksmötets öppnande

Utdrag från riksdagens hemsida 


Klädkod för riksmötets öppnande är kavaj. Det innebär hel kostym med ljus skjorta, slips eller fluga alternativt klänning, kjol och byxor som är elegantare än vanlig vardagsklädsel men inte aftonflott.


På högtidsdagar som riksdagens öppnande är det tillåtet att ha på sig folkdräkter. 

FLER NYHETER: Marias rädsla för att smittas utanför Ica

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!