Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

UV-strålningen från solen når rekordnivåer i sommar

Rekordnivåer har uppmätts i Danmark.
Foto: Arkiv
Solens UV-strålning är mycket stark den här sommaren.
Foto: HENG SINITH / AP TT NYHETSBYRÅN

2018 har UV-strålningen från solen nått rekordnivåer. 

Så pass att SMHI nu uppmanar allmänheten till försiktighet när de vistas i solen. 

– Juli har precis börjat, men den har börjat med ganska tunt ozonskikt och UV-strålning, säger Weine Josefsson, UV-expert på SMHI till SR P4 Kristianstad

Det är framför allt i Danmark som rekordnivåer har uppmätts, vad gäller UV-strålningen från solen. Men det är inte bara vårt västra grannland som har uppmärksammat den rådande situationen. 

Sveriges Radio P4 Kristianstad skriver på söndagen att UV-strålningen har nått mycket ovanliga nivåer även i Sverige. Väderinstitutet SMHI uppmanar nu till försiktighet när man vistas i solen. 

UV-strålningen från solen sliter hårt på huden och ökar bland annat risken för att drabbas av hudcancer. Och trots att vi bara är i mitten av sommaren är det redan farliga nivåer. 

UV-strålningen ökar

I Danmark ska UV-nivåerna enligt SMHI vara de högsta på 19 år. I Sverige mäts inte perioderna på samma sätt, men enligt SMHI kan det bli historiska rekordnivåer även i Skåne under just juli månad. 

– Juli har precis börjat, men den har börjat med ganska tunt ozonskikt och UV-strålning, säger Weine Josefsson, UV-expert på SMHI, till P4 Kristianstad. 

Sommaren i Sverige har varit extremt varm och redan i maj uppmättes rekordtemperaturer. Generellt var maj den varmaste på flera decennier och den starka solen bidrar till att UV-strålningen ökar. 

Ska man ge sig ut i solen uppmanas man att skydda sig med solkräm eller att hålla sig i skuggan. 


Så skyddar du dig mot solen

Undvika solexponering mellan kl 11.00 - 15.00 under sommarhalvåret. Särskilt ska man passa sig om man har ljuskänslig hy.


Solhatt och kläder är en bra idé om du vistas i solen under dagtid. 


Använda solskyddskrämer med hög solskyddsfaktor. På det lokala apoteket finns oftast tips och hjälp. 


Barns hud är extra känslig och de bör således skyddas. 


Håll koll på leverfläckar eller andra, nytillkomna hudförändringar. Sår som inte läker bör undersökas. Är man osäker eller orolig bör man konsultera läkare. 


Källa: Hudguiden