Syed Latif, 35, är på väg tillbaka till Sverige. Foto: Privat / PRIVATSyed Latif, 35, är på väg tillbaka till Sverige. Foto: Privat / PRIVAT
Syed Latif, 35, är på väg tillbaka till Sverige. Foto: Privat / PRIVAT
Han utvisades för fem månader sedan efter att bott och arbetat här i sex år. Foto: PrivatHan utvisades för fem månader sedan efter att bott och arbetat här i sex år. Foto: Privat
Han utvisades för fem månader sedan efter att bott och arbetat här i sex år. Foto: Privat

Utvisade Syed Latif får komma tillbaka

Publicerad

MALMÖ. Syed Latif, 35, är på väg tillbaka till Sverige. Han utvisades för fem månader sedan efter att bott och arbetat här i sex år.

Han utvisades för att Migrationsverket ansåg att han fått jobb på fel sätt

– Jag blev förstås jätteglad över att få komma tillbaka till Sverige, säger han i telefon till TT.

Syed Latif besökte i dag svenska ambassaden i Bangladesh för att ordna de praktiska formaliteterna.

– Jag blev förstås jätteglad över att få komma tillbaka till Sverige, jag ville ju komma tillbaka. Men jag kände mig också ledsen över att behöva lämna mina föräldrar, säger Syed Latif via telefon från Bangladesh till TT.

– Det tar cirka en vecka sedan kan han återvända till Skåne, säger Carl-Owe Nilsson som är Latifs advokat.

Från att ha haft ett chefsjobb och förstahandskontrakt på en egen lägenhet kommer Syed Latif tillbaka cirka fem månader efter att han utvisats. Visserligen har han ett nytt arbete men ingen bostad.

– Syed Latif fick säga upp lägenheten när han utvisades, säger Carl-Owe Olsson.

Även om beslutet är positivt är återkomsten från Bangladesh till Sverige knappast problemfri.

– Det vet ju alla hur svårt det kan vara att få ett hyreskontrakt, säger Carl-Owe Olsson.

Vad som egentligen är rätt eller fel i den här historien är inte helt lätt att reda ut. Men det som hänt Syed Latif har lett till en debatt om hur Migrationsverket tillämpar regelverk för att arbets- och uppehållstillstånd.

Syed Latif kom till Sverige för sex år sedan på studentvisum och fick senare fast arbete och arbets- och uppehållstillstånd. Problemet uppstod när han fick sitt senaste arbete, ett chefsjobb.

Han fick jobbet genom Linkedin, ett internationellt yrkesnätverk. Om han fått det genom Arbetsförmedlingen hade det inte blivit några problem och han hade inte utvisats.

Försvarade beslutet

justitie- och migrationsministern Morgan Johansson, S, har försvarat beslutet att tvinga ut Syed Latif som utvisades för att han sökt och fått ett arbete på fel sätt, enligt Migrationsverket.

– Sverige har väldigt liberala regler för arbetskraftsinvandring. Då får han åka hem och söka därifrån, precis som för alla andra, förklarade Morgan Johansson i Sydnytt den 9 maj i år.

Det är precis vad Syed Latif gjort.

– Han har fått arbete som redovisningsekonom och i lördags kom beslutet från Migrationsverket att han fått arbets- och uppehållstillstånd från den 8 oktober, säger Carl-Owe Olsson.

Tillståndet gäller i två år, vilket är en formalitet. Det förlängs automatiskt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag