Utvisade Syed Latif får komma tillbaka

Syed Latif, 35, är på väg tillbaka till Sverige.
Foto: Privat / PRIVAT
Han utvisades för fem månader sedan efter att bott och arbetat här i sex år.
Foto: Privat

MALMÖ. Syed Latif, 35, är på väg tillbaka till Sverige. Han utvisades för fem månader sedan efter att bott och arbetat här i sex år.

Han utvisades för att Migrationsverket ansåg att han fått jobb på fel sätt

– Jag blev förstås jätteglad över att få komma tillbaka till Sverige, säger han i telefon till TT.

Syed Latif besökte i dag svenska ambassaden i Bangladesh för att ordna de praktiska formaliteterna.

– Jag blev förstås jätteglad över att få komma tillbaka till Sverige, jag ville ju komma tillbaka. Men jag kände mig också ledsen över att behöva lämna mina föräldrar, säger Syed Latif via telefon från Bangladesh till TT.

– Det tar cirka en vecka sedan kan han återvända till Skåne, säger Carl-Owe Nilsson som är Latifs advokat.

Från att ha haft ett chefsjobb och förstahandskontrakt på en egen lägenhet kommer Syed Latif tillbaka cirka fem månader efter att han utvisats. Visserligen har han ett nytt arbete men ingen bostad.

– Syed Latif fick säga upp lägenheten när han utvisades, säger Carl-Owe Olsson.

Även om beslutet är positivt är återkomsten från Bangladesh till Sverige knappast problemfri.

– Det vet ju alla hur svårt det kan vara att få ett hyreskontrakt, säger Carl-Owe Olsson.

Vad som egentligen är rätt eller fel i den här historien är inte helt lätt att reda ut.  Men det som hänt Syed Latif har lett till en debatt om hur Migrationsverket tillämpar regelverk för att arbets- och uppehållstillstånd.

Syed Latif kom till Sverige för sex år sedan på studentvisum och fick senare fast arbete och arbets- och uppehållstillstånd. Problemet uppstod när han fick sitt senaste arbete, ett chefsjobb.

Han fick jobbet genom Linkedin, ett internationellt yrkesnätverk. Om han fått det genom Arbetsförmedlingen hade det inte blivit några problem och han hade inte utvisats.

Försvarade beslutet

justitie- och migrationsministern Morgan Johansson, S, har försvarat beslutet att tvinga ut Syed Latif som utvisades för att han sökt och fått ett arbete på fel sätt, enligt Migrationsverket.

– Sverige har väldigt liberala regler för arbetskraftsinvandring. Då får han åka hem och söka därifrån, precis som för alla andra, förklarade Morgan Johansson i Sydnytt den 9 maj i år.

Det är precis vad Syed Latif gjort.

– Han har fått arbete som redovisningsekonom och i lördags kom beslutet från Migrationsverket att han fått arbets- och uppehållstillstånd från den 8 oktober, säger Carl-Owe Olsson.

Tillståndet gäller i två år, vilket är en formalitet. Det förlängs automatiskt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!