Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utvandrade visenter framme i Ryssland

Förhoppningen är att visenterna ska börja föröka sig i Ryssland lagom till sommaren.Foto: Åsa Olsson/Eriksberg

Ett gäng svenska visenter som skickats från Sverige för att rädda beståndet i en rysk nationalpark är nu framme i det stora landet i öst.

De 17 djuren som samlats in från hägn och djurparker i bland annat Borås och Avesta, och sedan stått i karantän i Eriksbergs viltpark i Karlshamn, ska nu pigga upp Okskij-reservatet som ligger ungefär 20 mil sydväst om Moskva. Förhoppningen är att de ska börja föröka sig lagom till sommaren.

Den cirka 200 mil långa transporten från Blekinge via Litauen till Ryssland var dock inte helt problemfri, enligt Per-Arne Olsson, ordförande i European Bison Conservation Center (EBCC) och vd på Eriksberg Vilt & Natur.

"De olika tullstationerna som skulle passeras var alla mycket fundersamma över denna typ av transport och med tanke på dess ovanlighet var det mycket stämplar, samtal och kompletteringar som behövdes för att komma igenom", säger han i ett pressmeddelande.

Men visenterna var trots allt "pigga och glada" efter resan.

"Vi kommer att följa utvecklingen av hur de svenska visenterna mår och förökar sig framöver", säger Per-Arne Olsson.

Fler liknande projekt uppges vara på gång.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!