Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utspelet: Ge studenter Astras vaccin – direkt

Oliver Rosengren (M).
Studentfirandet riskerar att sprida smittan ännu mer, enligt politikern.
Foto: SHUTTERSTOCK
Astras vaccin ges inte till personer under 65 år i Sverige.
Foto: LAINE NATHAN/ABACA / STELLA PICTURES/LAINE NATHAN/ABACA

Växjös kommunalråd Oliver Rosengren (M) vill att studenter ska erbjudas Astra Zenecas vaccin. 

I dagsläget håller Sverige tvärtom på att fasa ut Astras vaccin helt, enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström. 

– Riksdagen borde ingripa och fatta beslut om att låta studenter ta Astras vaccin frivilligt, säger Rosengren som menar att unga ändå inte följer restriktionerna och att studentfirandet riskerar bli en smitthärd. 

Enligt rekommendationen från Folkhälsomyndigheten ska Astra Zenecas vaccin inte ges till personer under 65 år på grund av att ovanliga men allvarliga biverkningar har rapporterats hos yngre personer. 

Vaccinsamordnaren Richard Bergström säger också till Ekot att Sverige kommer fasa ut den vaccinsorten helt inom några veckor. På sikt kommer alltså även personer över 65 att erbjudas andra vaccin. 

Växjös kommunalråd Oliver Rosengren (M) argumenterar dock för att riksdagen ska ingripa och möjliggöra för studenter att få Astras vaccin innan utspringet. Han menar att att det är uppenbart att unga inte följer restriktionerna och att smittspridningen redan är hög hos unga. 

– Det är en betydande risk att studenten blir en smitthärd, säger han. 

– Det är påtaglig risk för ungas hälsa och det är dessutom sorgligt om de inte ska kunna fira studenten med sina vaccinerade far- och morföräldrar samtidigt som Sverige tackar nej till 60 000 doser Astra i veckan.

”Poltikens ansvar” 

Oliver Rosengren – som också har förespråkat hårdare restriktioner sedan i höstas – menar att Astras vaccin är ett fungerande och tryggt vaccin. 

– Det medför vissa risker som man ska ha respekt för men det är en risk som är mindre än att köra bil, ta p-piller eller dö i covid-19. Risken måste ses i perspektiv till vad samma grupp utsätts för.

Enligt kommunalrådet har andra länder fattat liknande beslut som han nu förespråkar. 

– Det är politikens ansvar. I Norge låter man unga gå före i vaccinationskön och i Tyskland får alla invånare välja att ta Astra Zeneca-vaccinet. 

Se mer: Sanna, 21, var osynligt sjuk i tre år – sen fick hon ovanliga diagnosen

Sanna, 21, var osynligt sjuk i tre år – sen fick hon ovanliga diagnosen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!